onsdag 4 juni 2008

AMBROSIAKAKA . CA 10 BITAR.

Gillar Du ambrosiakaka?
Det hör iallafall sommaren till.

2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl kokande vatten.

GLASYR:
2 dl florsocker
1-2 msk vatten
syltat apelsinskal

Så här gör Du:
Vispa ägg o´socker poröst.
Blanda vetemjöl med bakpulver
och häll försiktigt ner det i äggsmeten.
Blanda sist ner det kokande vattnet.
Slå smeten i en väl smord och bröad
tårtform.
Grädda i 175 grader ca 40 min.
Rör samman florsocker och
vatten till en glasyr.
Bred glasyren över den avsvalnade
tårtan och strö över hackat , syltat apelsinskal.

Om Du vill göra det extra festligt
kan Du köpa en paket Marsansås
och göra en kräm .
allt står hur Du ska göra krämen på paketet.
När kakan svalnat , skär Du av ett lock
i mitten på kakan.
Ta krämen och stryk den över kakan
och lägg på locket igen .
Ställ in i kylen en stund.

Mycket gott till kaffet.

SVAMPKOTLETTER 2 PERS.

1gul lök
100 g champinjoner
1 msk smör
2 kotletter
1/2 tsk salt
1 krm sv.peppar,
torkad eller färsk rosmarin

SERVERA TILL:
200 klyftpotatis
och en grönsallad.

Så här gör Du:
Skala och skiva löken.
Skiva champinjonerna.
Stek i hälften av smöret,
tills löken är mjuk och
svampen har fått fin färg.
Ta upp det frästa.
Stek kotletterna i resten
av smöret, på något starkare värme
3 min per sida, ungefär.
Salta o´peppra köttet.
Lägg tillbaka lök och svamp
och låt det bli riktigt varmt.
Krydda med rosmarin.

SERVERA:
med klyftpotatis och rosmarin.

(om Du vill ha en mjukare kotlett
koka i -1 tärning köttbuljong/4 dl vatten ,30-40 min.)
efter att Du har brynt kotletten.

Det här smakar fint!

SNABB KORVGRYTA. 2 PERS.

150 g Grillkorv
400 g Wokgrönsaker
1 tsk Sweetchilisås
salt o´peppar
3 dl kokt ris (1 dl okokt)

Så här gör Du:
Skär korven i slantar.
Fräs Wokgrönsakerna
knappt mjuka i olja i
en låg vid kastrull.
Tillsätt korven och låt den
fräsa med några minuter.
Smaksätt med chilisås ,salt o´peppar.

Servera med det kokta riset.

Jättegott o´fort går det. prova!

GRATINERADE NACHOS MED CHORIZO. 4 PORT.

1 Påse Nachos
2-3 chorizokorvar
1 squash
2 dl tacosås
2 dl ost

Så här gör Du:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär korven och squashen i skivor.
Lägg ut Nachoschipsen på en plåt
med bakplåtspapper.
Lägg en skiva squash och en
skiva korv på varje chips och
toppa med tacosås och riven ost.
Gratinera i övre delen av ugnen ca 5 min.
Servera med en blandad sallad.

Snabbt o´lätt.