torsdag 7 december 2017

FARMORS MANDELSKORPOR (jul)




                    HEJSAN !

Dessa  skorpor  fanns  på  var och  varannans  kaffebord
på  -40  och  -50  talet ,  vid  juletid .

Så  varsågoda !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
100 g  rumsvarmt  smör /margarin ,
2 1/2  dl  socker ,
2  ägg ,
75  g  hackad  mandel ,
5  dl  vetemjöl ,
1  tsk  bakpulver ,
UGN :  200 GRADER  +  100 GRADER , torkning .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
ÄGG  och  socker  röres  vitt  och  poröst .
DET  rumsvarma  fettet  röres  smidigt .
BLANDA  fettet  med  äggsmeten  och  rör  om  väl .
TILLSÄTT  den  hackade  mandeln  och  mjölet 
blandat  med  bakpulvret .
Arbeta  ihop  allt  till  en  deg .
RULLA  ut  degen  till  fyra  längder  och  lägg  dem
på  smord  plåt  på  längden .
GRÄDDA  kakorna  i  200  grader  varm  ugn  ca  12-15  min.
SKÄR  längderna  snett  medan  de  ännu  är  varma .

Om  DU  vill  ha  torrare  skorpor  går  det  bra  att  torka  dem
i  svag  ugnsvärme ,  100  grader ,  ca  20  minuter.
Skorporna  går  bra  att  frysa .

LYCKA  TILL  !

MORMOR ELLAS VANIJHORN 50 ST (jul)



                     
                            HEJSAN !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

200  g  smör/margarin ,
4 1/2  dl  vetemjöl ,
2  msk  vaniljsocker,
UGN :  175  GRADER.

GARNERING :
3  msk  strösocker

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  snabbt  samman  alla  ingredienserna
till  degen .
Låt  den  vila  någon  timme  i  kylskåpet .
DELA  degen  i  ca  50  bitar  som  rullas  till
avsmalnande  horn  och  läggs  på  smord  plåt .
GRÄDDA  kakorna  i  ca  12  minuter .
DOPPA  de  heta  kakorna  i  strösocker.
Smältande  goda .... !
LYCKA  TILL  med  julbaket !

MOSTERS CHOKLADKAKOR 90 ST(jul)




                             HEJSAN !

mmm....

HÄR  ÄR  RECEPTET :
100 g  smör/margarin,
1  dl  strösocker ,
3  msk  kakaopulver ,
1  ägg ,
3 1/4  dl  vetemjöl ,

PENSLING  OCH  GARNERING :
1  uppvispat  ägg ,
1/2  dl  hackad  mandel ,
1/2  dl  pärlsocker ,
UGN :  175  GRADER

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  snabbt  samman  alla  ingredienserna
till  degen .
Låt  den  vila  i  kylskåpet  en  stund .
KAVLA  ut  degen  tunt  och  ta  ut  kakor  med
ett  mått .
Lägg  kakorna  på  smord  plåt .
PENSLA   kakorna  med  uppvispat  ägg  och  strö
mandel  och  lite  pärlsocker  över .
GRÄDDA  kakorna  i  ca  8  minuter .
Passa  dem  noga  så  att  de  inte  blir  för  mörka,
då  försvinner  den  fina  chokladsmaken .

LYCKA  TILL  med  jul-baket  !