tisdag 11 juni 2019

CHOKLAD PAJ . 12 BITAR.


               HEJSAN !

Lika elegant som på konditori !

HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG:
100 g smör eller  margarin
2 dl vetemjöl
1 msk kakao
2 msk strösocker
1 äggula
FYLLNING :
75 g mörk choklad
75 g smör eller margarin
2 ägg
1 1/2 dl socker
4 msk kakao
2 msk ljus sirap
2 msk CREME FRAICHE
GLASYR :
100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
SERVERA  med vinbär, jordgubbar
grädde.
UGN : 175 GRADER/150 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
PAHDEG: HACKA ihop smör, mjöl, kakao
och socker till en smulig massa .
Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg.
KAVLA ut och lägg i en pajform som är 24 cm
i diameter, med löstagbar kant botten .
Låt stå kallt i 30 minuter.
Nagga pajskalet och förgrädda i 10 minuter .
FYLLNING :
DELA chokladen i bitar och smält tillsammans
med smör i vattenbad .
VISPA ihop ägg och socker. Sikta i kakao och
tillsätt sirap och CREME FRAICHE.
RÖR i chokladsmeten och blanda ihop.
Häll smeten i pajskalet och grädda i 150 grader
i 30 minuter. Låt kallna .
GLASYR :
HACKA chokladen och lägg i en skål.
Koka upp grädden och häll den över chokladen
och rör tills den har smält.
HÄLL glasyren över pajen och låt stelna i kyl ett
par timmar .  SERVERA med vinbär 3-4 bär /kvist
och några jordgubbar vid sidan om och vispad grädde.

LYCKA TILL !

KLADDKAKA .



                HEJSAN !

mmm... En fullträff varje gång !
Här är en klassisk kladdkaka bakad med choklad.

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g mörk choklad
200 g smör / margarin
4 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
GARNER  MED :
hallon, blåbär, jordgubbar, physalis
UGN : 225 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
BRYT chokladen i bitar och smält tillsammans med
fettet i en kastrull på svag värme.  Låt svalna något.
VISPA ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl med bakpulver och rör ner i smeten
tillsammans med  chokladblandningen .
Vänd försiktigt  ihop till en smet och häll i smord form.
Grädda i 15 minuter .
LÅT kakan stelna i formen, eftersom den är mycket lös
när den är nygräddad .
GARNERA med bär .

LYCKA TILL !