HEJSAN !
Nästan varje år vid den här tiden , slutet på augusti -
början på september, brukar jag göra detta bröd som
en inbjudan till hösten ! Receptet kommer från
Elin-Maria, min mormors bakbok .
Det är fint att titta på , roligt att bryta sig en egen bulle.
Nu sätter vi igång !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2 dl vatten
1 dl filmjölk
25 g jäst
2 msk olja
1 1/2 tsk salt
8 - 10 msk hackade färska örter ,
som oregano, basilika,
mynta och timjan
150 g grahamsmjöl
ca 400 g vetemjöl
1 ägg till pensling
solrosfrön
SÅ HÄR GÖR DU :
1) VÄRM vattnet till fingervarmt .
Rör ihop vatten, filmjölk och jäst .
Tillsätt olja, salt, örter, grahamsmjöl
och det mesta av vetemjölet .
Knåda in resten av vetemjölet lite i
taget . Arbeta degen tills den är blank
och smidig . Låt den jäsa övertäckt
i rumstemperatur (ca 20 grader), ca 1 timme .
2) KNÅDA degen lätt .
Ta ungefär hälften av degen och forma den till
en stor, tillplattad bulle . Lägg den på på en plåt
med bakplåtspapper .
3) SKÄR resten av degen i 8 - 9 lika stora bitar
och rulla till bullar . Lägg dem runt den stora
bullen , men inte för tätt eftersom degen jäser .
Låt brödet jäsa ca 20 minuter .
4) PENSLA med uppvispat ägg och strö solrosfrö
över den stora bullen .
Grädda brödet på nedersta falsen i 200 grader
cirka 30 - 35 minuter .
Låt svalna på galler .
LYCKA TILL !