torsdag 25 augusti 2022

ÖRTBRÖD 1 STORT , 8 - 9 små bullar .



                            HEJSAN  !


Nästan varje år vid den här tiden ,  slutet på augusti - 

början på september, brukar jag göra detta bröd som

en inbjudan till hösten !  Receptet kommer från

 Elin-Maria,  min mormors bakbok .

Det är fint att titta på , roligt att bryta sig en egen bulle.

Nu sätter vi igång !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 1/2 dl vatten

1 dl filmjölk

25 g jäst

2 msk olja

1 1/2 tsk salt

8 - 10 msk hackade färska örter ,

som oregano, basilika,

 mynta och timjan

150 g grahamsmjöl

ca 400 g vetemjöl

1 ägg till pensling

solrosfrön 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  VÄRM vattnet till fingervarmt .

Rör ihop vatten, filmjölk och jäst .

Tillsätt olja, salt, örter, grahamsmjöl

och det mesta av  vetemjölet .

Knåda in resten av vetemjölet lite i 

taget .  Arbeta degen tills den är blank 

och smidig .  Låt den jäsa övertäckt 

i rumstemperatur  (ca 20 grader), ca 1 timme .

2)  KNÅDA  degen lätt .

Ta ungefär hälften av degen och forma den till

en stor, tillplattad bulle . Lägg den på på en plåt 

med bakplåtspapper .

3)  SKÄR resten av degen i 8 - 9 lika stora bitar 

och rulla till bullar .  Lägg dem runt den stora 

bullen , men inte för tätt eftersom degen jäser .

Låt brödet jäsa ca 20 minuter .

4)  PENSLA  med uppvispat ägg och strö solrosfrö

över den stora bullen .

Grädda brödet på nedersta falsen i 200 grader 

cirka 30 - 35 minuter .

Låt svalna på galler .


LYCKA TILL !