fredag 25 november 2016

RÅG- LINGON- BRÄCK





HEJSAN !

Det här brödet bakas i långpanna och jäses en gång på plåten .
Bra eller hur ?
Var och en får bryta sin bit.
Inte alla , särskilt barnen , gillar inte vörtbröd då kan detta vara
en variant .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst,
50 g margarin,
8 dl vatten,
2 tsk salt,
5 dl  RÅGFLINGOR,
1/2 dl rårörda lingon, eller lingonsylt,
16- 18 dl vetemjöl.

UGN : 225 GRADER.

HÄR ÄR RECEPTET:
SMÄLT margarinet i en kastrull, tillsätt vattnet och
låt degvätskan få ett uppkok.
MÄT upp RÅGFLINGORNA i en bunke.
Häll över det varma degspadet, tillsätt saltet
och rör om.
Låt blandningen stå och svalna tills den är
fingervarm.
(på detta sätt slipper Du koka RÅGFLINGORNA)
TILLSÄTT jästen i mindre bitar och rör om
tills den löst sig.
Arbeta därefter in vetemjölet, degen skall bli blank
och smidig i konsistensen .
KLÄ en långpanna med bakplåtspapper .
Skulle någon kant på långpannan bli synlig går det
bra att pensla på  med lite olja,
HÄLL upp degen på långpannan och tryck ut den jämt
med hjälp av mjölade händer .
RITSA med hjälp av mjölad kniv 24 rutor (4x6).
Täck långpannan med handduk och låt jäsa till
dubbel storlek ca 30 minuter.
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER.

mmm...så goda !

LYCKA  TILL !