fredag 20 mars 2020

TANT FRIDAS PEPPARKAKA .+



                      HEJSAN !
Nu har jag bakat denna kaka, som jag tänkt
göra i flera dagar.

Tant Frida, var en god vän till min mormor.
Tant Frida, hade alltid med sig denna mjuka,
gammaldags kaka, när hon besökte mormor .
Himla god !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl filmjölk
1 tsk ingefära
1 tsk stött kardemumma
1/2 tsk malda nejlikor
1 tsk kanel
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
50 g smält smör / margarin
1/2 - 1 dl lingonsylt

SÅ HÄR GÖR DU :
Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt
filen, kryddor och mjölet blandat
med bikarbonaten .
Rör sist ner det smälta smöret och
lingonsylten .
HÄLL smeten i en smord, bröad
form rymd 1-1,5 liter och grädda
i 175 grader ca  45 minuter eller tills
kakan känns torr.

+ DU kan lätt dubblera kakan om DU
vill .

LYCKA TILL !

FARMORS, RÖDA LINSSOPPA , 4-6 PORT.



                   HEJSAN !

När jag var liten tjej, serverade farmor, lite då och då
köttsoppa, men då var det riktigt kött i soppan.
Nu har jag köttfärs .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 gul lök
2 tsk curry
1-2 msk olja
300 g köttfärs
1 1/4 liter vatten
2 tärningar köttbuljong
2 morötter i skivor
1 röd paprika (har jag lagt till )
1 förpackning ca 500 g, krossade tomater
2 dl röda linser (då var det sagogryn)
1- 2 tsk salt
TILLBEHÖR :
"Sur-grädde," ostsmörgåsar .
istället för "sur-grädde," tar jag CREME Fraiche
eller Turkisk yoghurt.

SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS lök och curry någon minut i olja i en kastrull
utan att det tar färg . Smula ner färsen och låt den fräsa
med några minuter. Häll på vatten.
TILLSÄTT de övriga ingredienserna . Skölj linserna väl
innan de blandas ner i soppan .  Koka soppan under lock
ca 15 minuter .  Smaka av med salt.  Strö över hackad
persilja .
SERVERA soppan med en klick yoghurt tillsammans
med ostsmörgåsar .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !