torsdag 2 juli 2020

HALLONMUFFINS 12 - 14 mellanstora.



                      HEJSAN !

Lekfullt goda muffins med både
GELE'HALLON och sylt .
Ett lätt recept att göra , -1 halvtimma
allt som allt !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g smör/ margarin
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl strösocker
2 3/4 dl vetemjöl-BERTE QVARN
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
FYLLNING :
1 dl hallonsylt
14 GELEHALLON
2 msk florsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en kastrull .
Låt det svalna och häll i mjölken .
Vispa ägg och socker poröst .
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver
i en skål .  RÖR ner blandningen i ägg-
smeten, rör samman till en slät smet .
FYLL muffinsformar till 2/3 med smet .
Fördela sylten och GELEHALLONEN
i formarna .
GRÄDDA mitt i ugnen 15 - 20 minuter
beroende på storlek .
Låt muffinsen svalna under duk .
SIKTA över lite florsocker och dekorera
med färska hallon och GELEHALLON .
Så fina att se på - och dessutom jättegoda!

Något roligt att göra tillsammans , i dessa tider !

LYCKA TILL !




COLESLAW MED LINGON . 4 PERS.




                            HEJSAN !

Hemgjord  COLESLAW är så mycket godare
än något Du köper i butik .
Passar fint till kryddiga stekta korvar .
Smaka DU också !

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g spetskål eller vitkål
1 morot
1 apelsin, renskurna klyftor
2 msk ljusa russin
100 g frysta lingon
500 g korv
DRESSING :
100 g färskost
1 dl majonnäs
1 msk fransk senap
salt och peppar

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA kålen i 4 klyftor, skär bort stocken
och finstrimla kålen .
Skala och riv moroten .
Skala apelsinen med kniv och skär rent klyftorna .
Blanda alltsammans, vänd ner russin och lingon .
RÖR samman färskost, majonnäs och fransk senap.
Vänd ner i salladen .
Smaka av med salt och peppar .
STEK korvarna i grillpanna  och  servera
COLESLAWEN till .

SÅ HIMLA...mmm,- kan jag lova Dig !

LYCKA TILL !

ÄPPELSCONES, 6-8 ST.



                      HEJSAN !

BJUD på äppeltoppade scones till
en kopp te eller kaffe,
med mjuk-rört smör/margarin och
lagrad ost .

HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl vetemjöl - BERTE QVARN
1 1/2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 dl grahamsmjöl
75 g kylskåpskallt smör
skuret i bitar
1 msk socker
1 ägg
ca 1 dl mjölk
GARNERING :
1 äpple
1 msk rapsolja
flytande honung eller sirap

SÅ HÄR GÖR DU :
SKIVA äpplet .
Fräs äppelskivorna i oljan, bara så att de mjuknar ca 1 minut.
Låt kallna .
SÄTT UGNEN PÅ225 GRADER .
Sikta ner vetemjöl tillsammans med bakpulver och salt i
matberedarens bunke .
BLANDA i grahamsmjölet.  Tillsätt sockret .
Häll i ägget blandat med mjölken och rör ihop till en deg.
SPÄD med lite mera mjölk , om Du tycker det är torrt .
Ta upp degen på mjölat bakbord .
PLATTA ut degen till en ca 2 cm tjock kaka .
Ta ut runda bröd med kakmått , ca 10 cm i diameter .
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper .
Toppa med äppelskivorna .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 25 minuter .
Ringla över lite honung eller sirap .

LYCKA TILL och TREVLIG TE-STUND !








FRUKOST, 1 PERSON.



                            HEJSAN !

GRAPEFRUKT & KNÄCKEBRÖD.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 uppskuren grapefrukt
1 skiva grovt bröd med ost
och solrosskott ,
1 skiva knäckebröd med
leverpastej och paprika .
Kaffe eller te .
VARSÅGODA !

FRUKOST - ÄPPELYOGHURT & KALKON-SMÖRGÅS , 1 PERS.



                        HEJSAN !

Den här frukosten är för oss, en frukost som serveras
när någon av oss fyller år, eller till helgfrukost..
VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :
FRÄS 1 tärnat äpple, i 1 tsk smör / margarin
med kanel .
SERVERA  med 1 dl lätt vaniljyoghurt,
1 skiva grovt bröd med kalkon och tomat .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !