tisdag 6 december 2016

ANNORLUNDA FULLKORNSBRÖD UTAN VETEMJÖL 6 ST, BRÖDKAKOR.



   HEJSAN  !

Det här brödet måste Ni smaka ,  det är  inget  vetemjöl i  brödet.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50 g jäst ,
1 /2 liter  mjölk ,
1 /2 liter vatten,
1 1/2 msk salt ,
13 dl grovt rågmjöl ,
9 - 12 dl grahamsmjöl.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen  i  en  bunke  .
Ljumma  mjölk  och  vatten  till  37  grader 
Häll  vätskan  över  jästen  och  rör  om
tills  jästen  har  löst  sig.
Tillsätt  salt  allt  rågmjöl  och  9  dl 
grahamsmjöl.
Mät  mjölet  genom  att  hälla  det  direkt
från  påsen  i  ett  litermått .
ARBETA  degen  tillsätt  mer  grahamsmjöl
så  att  degen  blir  ganska  fast.
Degen  blir  inte  så  smidig  eftersom  den
inte  innehåller  något  vetemjöl.
LÅT  jäsa  under  duk  45  minuter.
Mjöla  bakbord  och  händer  väl  med
grahamsmjöl,  ta  upp  degen  och  arbeta 
den  smidig .
Dela  degen  i  8  delar.
Forma  dem  till  runda  bullar  och  kavla 
ut  dem  till  runda  kakor  ca  25  cm i  diameter.
KAVLA   ut  direkt  på  mjölat  bakplåtspapper .
Nagga  lätt  och  ta  ut  hål  i  mitten   med  mått
eller  glas.
Låt  brödkakorna  jäsa  väl  30 - 60 min.  övertäckta.

GRÄDDA  i  omgångar  i  250  grader  i  12  min.
Placera  gärna  den  plåt  som  ska  in  i  ugnen ,
en  stund  på  extra  varm  plats  innan , t. ex
ovanpå  spisen .
LÅT  svalna  på  galler  utan  duk.
Förvara i tättslutande  plastpåse  i  rumstemperatur
eller  frys .

Himla  goda  med  smör  och  ost  på !

LYCKA  TILL !
                                GOD - JUL !