tisdag 6 december 2016
ANNORLUNDA FULLKORNSBRÖD UTAN VETEMJÖL 6 ST, BRÖDKAKOR.
HEJSAN !
Det här brödet måste Ni smaka , det är inget vetemjöl i brödet.
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
1 /2 liter mjölk ,
1 /2 liter vatten,
1 1/2 msk salt ,
13 dl grovt rågmjöl ,
9 - 12 dl grahamsmjöl.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke .
Ljumma mjölk och vatten till 37 grader
Häll vätskan över jästen och rör om
tills jästen har löst sig.
Tillsätt salt allt rågmjöl och 9 dl
grahamsmjöl.
Mät mjölet genom att hälla det direkt
från påsen i ett litermått .
ARBETA degen tillsätt mer grahamsmjöl
så att degen blir ganska fast.
Degen blir inte så smidig eftersom den
inte innehåller något vetemjöl.
LÅT jäsa under duk 45 minuter.
Mjöla bakbord och händer väl med
grahamsmjöl, ta upp degen och arbeta
den smidig .
Dela degen i 8 delar.
Forma dem till runda bullar och kavla
ut dem till runda kakor ca 25 cm i diameter.
KAVLA ut direkt på mjölat bakplåtspapper .
Nagga lätt och ta ut hål i mitten med mått
eller glas.
Låt brödkakorna jäsa väl 30 - 60 min. övertäckta.
GRÄDDA i omgångar i 250 grader i 12 min.
Placera gärna den plåt som ska in i ugnen ,
en stund på extra varm plats innan , t. ex
ovanpå spisen .
LÅT svalna på galler utan duk.
Förvara i tättslutande plastpåse i rumstemperatur
eller frys .
Himla goda med smör och ost på !
LYCKA TILL !
GOD - JUL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)