söndag 24 november 2019

FULLKORNSBRÖD I KORG , 2 ST.



                        HEJSAN !

Lätt och enkelt  bröd att baka !
Dessutom jättegott !

HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vatten
2 dl vetekross
1/2 dl linfrö, helt
50 g jäst
1/2 dl olja
2 tsk salt
6 dl grovt rågmjöl
3 1/2 dl vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vattnet och slå det över
vetekross och linfrön.
Låt svalna till 37 grader .
BLANDA ihop resten av ingredienserna
i en annan skål - bunke.
Tillsätt krosset . Låt jäsa 45 minuter.
DEGEN är ganska lös .
Tillsätt mer vetemjöl efter behov.
Dela degen i 2 delar ,  mjöla korgarna
och lägg i degen , Låt jäsa i 30 minuter .
TA BRÖDET UR KORGEN  FÖRSIKTIGT
och lägg på bakpappersklädd plåt , med
mönstersidan uppåt , (från korgen ).
GRÄDDA i 200 grader  45 minuter.
Låt svalna under bakduk .

När brödet är klart, lägg brödet helt , på tallrik
och låt var och en beskåda och dela själv .
Så fint så !
LYCKA TILL !

MINA TUNNA KAKOR - 16 BRÖDKAKOR.




                                HEJSAN !

Tunna, lätta kakor av vetemjöl och rågsikt.
Brödkakorna lämpar sig fint för frysning .
Är ett bra mellanmålsbröd och behändigt
för matsäcken .

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g jäst
250 g margarin/smör
1 liter mjölk
1 1/2 dl sirap
2 tsk salt
3 dl rågsikt
1 1/2 kg vetemjöl- BERTE QVARN
+ mjöl till utbakning

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen i en bunke .
Smält margarinet , tillsätt mjölken och
låt blandningen bli fingervarm , 37 grader.
HÄLL lite av degspadet över jästen och
rör om så att den löser sig .
TILLSÄTT resten av degspadet , sirap,
rågsikt och vetemjöl.
Arbeta degen smidig och låt den jäsa
övertäckt ca 1 timme .
DELA degen i 16 lika stora bitar, som
kavlas ut med kruskavel till ca 1 cm tjocklek.
Lägg dem på smorda plåtar  2 ST. 8 på varje plåt,
låt brödkakorna jäsa övertäckta till knappt
dubbel storlek .
NAGGA och grädda i  300 grader nederst
i ugnen  3 - 5 minuter .

LYCKA TILL !