onsdag 14 november 2018

SNABBA KORVGRYTAN , 4 PERS.



           
                     HEJSAN !

Hela  familjens  favorit - korvgryta med smörfrästa
delikatess- grönsaker  på  ett  kick !

HÄR ÄR RECEPTET :
ca  550 g falukorv
375 g frysta  delikatess-grönsaker
smör till stekning
1/2 köttbuljongtärning
1 dl chilisås
2 dl vatten
2 dl vispgrädde
salt, peppar
1 dl syltlök
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR korven i skivor och dela dem på mitten.
Bryn korven och fräs grönsakerna, lägg allt i
en gryta .
SMULA  ner buljongtärning, tillsätt chilisåsen
blandad med vatten och grädde .
Låt allt koka ihop ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar .
RÖR  ner syltlöken . Tillsätt gärna lite av sylt-
löksspadet .  SERVERA  med kokt ris och en
grönsallad .

Smaklig Måltid  och  LYCKA TILL !

VALNÖTS - & FIKONBULLAR, 10 ST .




                HEJSAN !

Kolla här  !   Saftiga och fiberrika bullar .
Så himla goda med bara smör på .
Snabbast går det ju i matberedare, men går lika bra utan - knåda för hand !

HÄR ÄR RECEPTET :
6 torkade fikon
1/2 dl valnötter + 10 valnötsbitar till garnering
ca 6 dl rågsikt
1 tsk salt
2 1/2 dl vatten
25 g jäst

SÅ HÄR GÖR DU :
KÖR   fikon  och  valnötter (spara 10 )
med en mixer eller i matberedaren med kniven.
Byt till degknådare eller plastkniv - eller knåda för hand .
BLANDA  ner  mjöl och salt .
Ljumma vattnet  och smula i jästen, rör om tills jästen lösts.
Häll degvätskan över mjöl-blandningen  i matberedaren eller bunken.
Kör så att degen blandas , tillsätt mera mjöl tills degen släpper
bunkens kanter. LÅT jäsa ca 30 minuter .
KÖR ihop degen några sekunder  ta upp den på mjölat bakbord
och knåda den blank  och smidig .
Dela i 10 delar och rulla till sprick-fria bullar .
LÄGG bullarna på bakpappersklädd  plåt , stick ner en valnötnöts -
bit i varje bulle , låt jäsa ytterligare 20 minuter under duk .
GRÄDDA i 225 grader 10 - 12 minuter  mitt i ugnen .
LÅT svalna på galler .

LYCKA TILL !