HEJSAN !
DETTA ÄR EN BULLE - JULGRAN SOM JAG GJORT VARJE
ÅR TILL FÖRSTA ADVENT OCH JULAFTON, NÄR BARNEN VAR SMÅ .
DET ÄR OBETALBART ATT SE LJUSET I BARNENS ÖGON OCH DE
VUXNAS ÖGON .
SMÅ FÖDELSEDAGSLJUS I VARJE BULLE !
SOM DU TÄNT.
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
200 g smör/margarin
5 dl mjölk
1 påse saffran 0, 5 g + 1 tsk kardemummakärnor
+ 1 tsk strösocker = stöt tillsammans i en plastpåse ,
(så flyger det inte över hela köket)
2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 ägg
12 - 15 dl vetemjöl, gärna VETEMJÖL SPECIAL
DEKOR :
Pärlsocker eller flagad mandel
UGN : JULGRAN, i 200 grader , 20 - 25 minuter mitt i ugnen .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke .
Smält smöret , häll i mjölken och låt
blandningen bli fingervarm ca 37 grader.
Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst .
TILLSÄTT stött saffran, socker, salt och ägg .
Blanda i nästan allt mjölet och arbeta degen smidig
Jäs den 30 minuter .
ARBETA degen på mjölat bakbord .
Dela den i 4 delar , lättare att handskas med.
Ta fram en plåt med bakplåtspapper och rulla bollar .
BÖRJA med 1 bulle längst upp på kortsidan av plåten ,
fortsätt med 2 bullar , under den första, därefter 3 bullar , sedan 4 bullar
därefter 5 bullar , sedan 6 bullar och sist 7 bullar .
Därefter 1 oval bulle till stam .
NU har DU en rektangel av bullar- som en JULGRAN !
Låt den jäsa 30 minuter .
Sätt ugnen på 200 grader .
PENSLA med ägg , GARNERA med pärlsocker eller flagad mandel.
GRÄDDA i 20 - 25 min , mitt i ugnen .
När JULGRANEN är klar låt den svalna på plåten .
Sätt ett litet födelsedagsljus i varje bulle , -som DU TÄNDER !
ALLA Gäster ska sitta ner när DU har tänt ljusen i BULLE-GRANEN .
INGEN FÅR TA EN BULLE NÄR LJUSEN ÄR TÄNDA.
NÅGON VUXEN SKA BLÅSA UT LJUSEN -DE BRINNER FORT .
VAR OBSERVANTA !
VARSÅGODA ATT BRYTA VAR SIN BULLE I JULGRANEN .
TREVLIG ADVENT och JULAFTON !
GOD JUL !