onsdag 21 november 2018

GRÖNKÅLSPAJ, 6 PORT.



                           HEJSAN !

Det här blir nytt för oss i år ,  - Grönkålspaj !
HÄR ÄR  RECEPTET :
PAJDEG :
75 g smör/margarin
3 dl vetemjöl
1 dl kesella
FYLLNING:
1 gul lök
100 g grönkål
2 msk smör
ÄGGSTANNING :
3 ägg
1 dl kesella
1 dl vispgrädde
salt, peppar
140 g riven GRÄDD-Ädelost
GARNERA MED :
Granatäppelkärnor
UGN : 225 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
PAJDEG : FINFÖRDELA  smöret i mjölet.  Tillsätt kesella och arbeta
ihop till en deg .  Tryck ut degen i en paj-form.  Nagga degen .
Låt formen stå kallt,  30 minuter. Förgrädda, 10 minuter.
FYLLNING : SKALA och hacka löken .
Ta bort grova delar från grönkålen och strimla kålen fint.
Fräs lök och kål i en stekpanna med smör.  Lägg över i pajskalet .
ÄGGSTANNING :  VISPA  samman ägg, kesella, grädde, salt och
peppar och häll i formen .  Strö över ädelost . Grädda i ca 30 min.
GARNERA  med  granatäppelkärnor .

LYCKA TILL !







KYCKLING-GRATÄNG , 4 PERS.



                        HEJSAN !

Detta är en härligt god kyckling-gratäng på lite annat vis
med broccoli. Sin smak får gratängen av SWEET Chilisås ,
fransk senap och curry .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 kyckling-FILE'ER
1 msk olja till stekning
1 broccolistånd, (ca 200 g)
1 gul lök
1 röd chili (urkärnad)
1/2 dl chilisås
2 msk fransk senap
1 tsk curry
salt å peppar
OSTSÅS :
1 msk smör /margarin
1 msk vetemjöl
3 dl gräddmjölk
1 kula mozzarella, riven
1 knivsudd riven muskot
malen vitpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR FILE'ERNA i mindre bitar.  Hetta upp oljan i en
stekpanna och stek kycklingen tills den får fin färg.
Salta och peppra .
SKÄR broccolin i små buketter, skiva löken och strimla
chilifrukten .  Blanda grönsakerna med kycklingköttet,
chilisåsen, senapen och curryn. Smaka av med salt .
SÄTT ugnen på 225 grader . Smält smöret i en tjockbottnad
kastrull och blanda ner mjölet . Slå på gräddmjölken
och låt koka upp .  Blanda ner osten och smaksätt såsen
med lite muskot, salt och peppar.
LÄGG kyckling- och grönsaksblandningen  i  botten på
en eldfast form .
Häll  gratängsåsen över och gratinera tills gratängen fått
en  gyllenbrun  färg på ytan, ca 20 minuter .
SERVERA med bladsallad, tomater och bröd .

Smaklig Måltid !    LYCKA TILL !