lördag 22 september 2018
FRUKOSTBRÖD - LINGONBRÖD, 2 LIMPOR.
HEJSAN !
mmm....Råg, linfrö och vitaminrika lingon gör det här brödet
saftigt och nyttigt. En bra start på dagen .
SÄTT ugnen på 200 grader.
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
50 g smör/margarin
1/2 dl baksirap
1 tsk salt
1 dl vetekli
1/2 dl krossat linfrö
9-10 dl vetemjöl, BERTE QVARN
2 dl rågsikt
1 msk bakpulver
1 dl färska lingon, (går bra med frysta)
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken.
Låt blandningen bli ljummen 37 grader .
Häll lite över jästen och rör tills den löst sig . Tillsätt resten av
mjölk-blandningen . Tillsätt sirap, salt, vetekli, linfrö, mjöl och
rågsikt blandat med bakpulver . Arbeta degen smidig, tills den
släpper bunken. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
TA UPP degen på bakbordet och knåda den.
Tillsätt mer vetemjöl om det behövs. Dela degen i två bitar och
kavla ut dem så att de kommer att passa i avlånga bakformar .
STRÖ på lingon och rulla ihop till en fast rulle .
Sätt ugnen på 200 grader.
LÄGG i en välsmord och mjölad bakform .
Låt jäsa till dubbel storlek , ca 1 timme.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter .
Täck ytan med aluminiumfolie så den inte bränns .
TA UT bröden ur formarna, linda in dem i dukar
och låt dem svalna .
LYCKA TILL !
MIN GRÖT - ÖVER NATTEN I KYLEN , 1 PORT.
HEJSAN !
Himla käckt att göra på kvällen, ställ i kylen över natten.
Bara att ställa fram på morgonen - innan Du går till arbetet.
Dessutom är det så himla gott .
HÄR ÄR RECEPTET :
5 msk havregryn
1 dl mjölk 0,5 %
eller fetare mjölk = 0,5 dl vanlig mjölk+0,5 dl vatten
1 dl kvarg 1%
1 tsk vaniljsocker
1/4 citron, rivet skal + saft
1 tsk blå vallmofrön
1 dl hallon.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA alla ingredienser utom hallonen
väl i en skål som Du täcker över. Ställ i kylen över natten .
GRÖTEN ÄTS KALL !
GARNERA med hallonen vid serveringen.
Jag använder frysta hallon- in i mikron, värm lite grann.
SMAKLIG FRUKOST !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)