lördag 22 september 2018

FRUKOSTBRÖD - LINGONBRÖD, 2 LIMPOR.



                       HEJSAN !

mmm....Råg, linfrö och vitaminrika lingon gör det här brödet
saftigt och nyttigt.  En bra start på dagen .
SÄTT ugnen på 200 grader.


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
50 g smör/margarin
1/2 dl baksirap
1 tsk salt
1 dl vetekli
1/2 dl krossat linfrö
9-10 dl vetemjöl, BERTE QVARN
2 dl rågsikt
1 msk bakpulver
1 dl färska lingon, (går bra med frysta)

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke.  Smält smöret och häll i mjölken.
Låt blandningen bli ljummen 37 grader .
Häll lite över jästen och rör tills den löst sig .  Tillsätt resten av
mjölk-blandningen . Tillsätt sirap, salt, vetekli, linfrö, mjöl och
rågsikt blandat med bakpulver . Arbeta degen smidig, tills den
släpper bunken.  Låt jäsa övertäckt  i 45 minuter.
TA UPP  degen på bakbordet och knåda den.
Tillsätt mer vetemjöl om det behövs.  Dela degen i två bitar och
kavla ut dem så  att de kommer att passa i avlånga bakformar .
STRÖ på lingon och rulla ihop till en fast rulle .
Sätt ugnen på 200 grader.
LÄGG i en välsmord och mjölad bakform .
Låt jäsa till dubbel storlek , ca 1 timme.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter .
Täck ytan med aluminiumfolie så den inte bränns .
TA UT bröden ur formarna, linda in dem i dukar
och låt dem svalna .

LYCKA TILL !


MIN GRÖT - ÖVER NATTEN I KYLEN , 1 PORT.



                 HEJSAN !

Himla käckt att göra på kvällen, ställ i kylen över natten.
Bara att ställa fram på morgonen - innan Du går till arbetet.
Dessutom är det  så himla gott .

HÄR ÄR RECEPTET :
5 msk havregryn
1 dl mjölk 0,5 %
eller fetare mjölk = 0,5 dl vanlig mjölk+0,5 dl vatten
1 dl kvarg 1%
1 tsk vaniljsocker
1/4 citron, rivet skal + saft
1 tsk blå vallmofrön
1 dl hallon.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA alla ingredienser utom hallonen
väl i en skål som Du täcker över.  Ställ i kylen över natten .
GRÖTEN ÄTS KALL !
GARNERA med hallonen vid serveringen.
Jag använder frysta hallon- in i mikron, värm lite grann.

SMAKLIG FRUKOST !