söndag 23 september 2018

BJUD SOPPAN SOM SÅS !



              HEJSAN !

Kolla här !

Ofta  serverar  vi  nyponsoppa  med  en  klick  glass i.
Men prova också att  vända  på  det  och  bjud  glass
med  varm  nyponsoppa  som  sås  till .

Detta  gillades hemma  hos  oss .

LYCKA  TILL !

SNABBGJORD CHOKLADSÅS.




                     HEJSAN !

En  enkel  och  snabbgjord chokladsås får Du
genom att koka upp 1 dl  av  vardera
kakao,  socker  och  vatten .
Låt såsen  koka  ett par  minuter så får  den
rätt  simmighet .  4  port.

LYCKA TILL !

GAMMALDAGS ÄPPELPAJ, 12 BITAR.




                        HEJSAN !

Så här gjorde vi äppelpaj,  hemma hos min  farmor Anna .
Himla gott ,kan Ni tro !

HÄR ÄR RECEPTET :
MÖRDEG:
225  g  smör
3/4  dl  socker
drygt  5 dl vetemjöl=BERTE QVARN
1 1/2 ägg
FYLLNING :5- 6  medelstora äpplen av fast sort, ca 1 kg
2 dl äppelmos
1 msk kanel
1 dl ströbröd
1 msk vaniljsocker
SERVERING :
Glass  eller  vaniljsås.

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA  samman  ingredienserna  till  mördegen.
Ta  undan  1/3  av  degen  och   tryck  ut  resten  i  formen
ca  28  cm  i  diameter .  Låt  form  och  den  sparade  degen
stå  kallt  ca  30  minuter.
SÄTT  ugnen  på  175  grader . Skölj  äpplena  och  tärna  i
1/2  cm  stora  bitar .  Blanda  med  resterande  ingredienser
till  fyllningen  i  en  bunke .
LÄGG  fyllningen  i  pajskalet .
KAVLA  ut  resterande  mördeg  och  skär  ut  längder  som
Du  lägger  som  ett  galler  ovanpå  fyllningen.
DU  kan  även  kavla  den  tunt  och  lägga  på  som  ett  lock.
BAKA  i  mitten  av  ugnen  i  ca  35  minuter .
Pajen  ska  bli  fint  gyllenbrun .
SERVERA  med  vaniljglass  eller  vaniljsås .
mmm....mums !

LYCKA TILL !


FRÖPANERAD ZUCCHINI, 4 PERS.




                         HEJSAN !

ÅÅÅ...Det här var himla gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2 Zucchini
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
2 ägg
3 msk  olivolja
TILL SERVERING :
sallad, bröd, kall yoghurtsås, = 2 dl turkisk yoghurt, 1 vitlöksklyfta,
1-1,5 cm ingefära,  riven , 1 kläm på flytande honung-flaskan.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR zucchinin i  centimetertjocka  skivor .
Blanda mjöl och salt på en tallrik.  Blanda fröna på en annan .
Vispa sönder äggen i en djup tallrik .  Vänd  skivorna  först i
mjölet,  sedan i  äggen  och  sist  i  fröblandningen .
HETTA  upp  olja  i  en  stekpanna.  Stek  de  panerade
skivorna  i  omgångar  på  låg  värme 2-3 min  per  sida.
SERVERA  med  sallad,  yoghurtsås och gärna  en  bit  gott bröd.

SMAKLIG MÅLTID !

GETOSTGRATINERADE GRÖNSAKER, 4 PERS.




                 HEJSAN !

Med en bit bröd till har Du en härlig  lunch-rätt,
kanske till en kött-fri dag.

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g  färska  rödbetor
1  fänkålsstånd
4 gula lökar
1/2  dl  olivolja
150 g  getost
1-1 1/2  dl CREME Fraiche
2 - 3 msk  mangochutney ,
gärna stark
1 msk  finhackad  färsk  timjan
2  msk  finhackad  persilja
ca  1/2 dl  rostad mandel
GARNERING: Färsk timjan

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA  Rödbetorna  mjuka i lättsaltat  vatten.  Dra  av  skinnet  och dela i bitar.
SÄTT ugnen  på  175  grader .
SKÄR  fänkålen  i  klyftor  och  koka  i  lättsaltat  vatten  ca  4  min.
DELA löken  i  klyftor .
BLANDA  grönsakerna  med  olivoljan  och  krydda  med  salt å peppar.
Lägg  grönsakerna  i  en  eldfast  form .
MOSA  ihop  getost  med  CREME Fraiche,  mangochutney, timjan  och persilja.
FÖRDELA  blandningen  över  grönsakerna  och  baka  i  ugnen i ca 30  minuter.
SERVERA  med   rostad  mandel  och  garnera  med lite  färsk  timjan.

SMAKLIG MÅLTID !