tisdag 6 december 2022

JULGRANS - BULLE 24 - 25 BULLAR VARSÅGODA !

  


                      HEJSAN !


Detta är en bulle som ser ut som en julgran !

Som jag gjort i flera år, när barnen var små .

Nu är de vuxna, men vill ändå att julgranen 

ska vara på LUCIA  och JULENS Kaffebord .


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

200 g smör

5 dl mjölk

0,5 g  saffran = 2 kuvert,          

*(vill Du inte ha saffran kan Du ta 1-11/2 tsk kardemumma eller både och )

*( då får Du den gula färgen men inte saffran-smaken) .

2 dl strösocker 

1/2 tsk salt

ca 1 1/2 liter vetemjöl 

DEKORATION :
uppvispat ägg + pärlsocker 


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SMULA  jästen i en degbunke .

Smält smöret, häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm 37 grader .

Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst .

2)  TILLSÄTT  stött saffran , socker, salt och ägg .

Blanda i nästan allt mjölet och arbeta degen smidig .

Jäs den 30 minuter .

3) ARBETA  degen på mjölat bakbord .

4) UTBAKNING TILL JULTRÄD :

LÄGG små  runda  bullar  som  en  triangel  med  2  bullar som skaft - stammen .

BÖRJA med  1 bulle ,2 bullar, 3 bullar...tills Du har 7 bullar längst ner..

och stammen / skaftet .

5)  JÄS, pensla, strö med pärlsocker och grädda.

GRÄDDA  :  TRÄD : i 200 GRADER   20 - 25 MINUTER .

LÅT TRÄDET SVALNA PÅ PLÅTEN .


INNAN DU serverar trädet ,  sätt små födelsedagsljus i varje bulle 

och TÄND LJUSEN !

STÄLL TRÄDET på bordet och  INGEN får ta en bulle när ljusen är  tända !  

Se till att någon VUXEN blåser ut ljusen , - DE BRINNER FORT !


GOD - JUL   TILL ER ALLA  !

LYCKA TILL !





1) MANDELMUSSLOR , ( ca 60 ST) . FARMORS BAKBOK .

 


                              HEJSAN !


VÄLJ  dina favoriter bland  6 olika sorters kakor .


HÄR ÄR RECEPTET:

250 g smör eller margarin

1 1/2 dl strösocker

1 rågad dl mandel 

ca 6 1/2 dl vetemjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÅLLA , skala och mal mandeln .

RÖR  smör och strösocker,  tillsätt 

mandel och mjöl 

DEGEN ska inte vara kladdig  men 

lätt att trycka ut tunt i formar . 

I början  bör formarna vara smorda ,

ovala veckade  formar .

GRÄDDA  i  200 - 225 grader  6 - 8 minuter .


GOD JUL och LYCKA TILL !

2 , UPPÅKRAKAKOR , ( st 60 st) . FARMORS BAKBOK .

 


                         HEJSAN !

Dessa kakor gjorde Farmor till Julen  varje år,

och jag fick vara med och pensla kakorna  med ägg ,                                                                                    

farmor kavlade degen 2 mm  tjock ,

 tog ut kakor med runt mått ,               

 och vek dem nästan på mitten ,

sen doppade farmor kakorna i pärlsocker  och mandel .                          


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g smör/margarin

1 dl strösocker

1 1/2 dl potatismjöl  (100 g)

4 dl vetemjöl (200 g )

GARNERING :

uppvispat ägg, 

skållad hackad mandel

pärlsocker


SÅ HÄR GÖR DU :

1) RÖR  smör eller margarin och strösocker poröst

och blanda ner mjölet .

2)  ARBETA  ihop degen och låt den ligga kallt en 

stund ca 15 - 20 min.

3)  KAVLA  degen 2 mm tjock .

Ta ut kakor med runt mått .

4)  VIK försiktigt ihop dem nästan på mitten 

Pensla med uppvispat ägg .

5) DOPPA  dem i pärlsocker och mandel och 

grädda i 225 grader ca 5 minuter .


GOD JUL - LYCKA TILL !

SAFFRANS KLADDKAKA , 11- 12 bitar .

 


                              HEJSAN !


KLADDKAKA ,

smaksatt  med  saffran  sätter  guldkant  på  julen .

mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör

1/2 g   Saffran  (1 paket )

3 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

3 ägg 

2 dl vetemjöl

1 - 2 kryddmått kardemumma

kärnor , stötta 


GARNERING :

florsocker,

lingon , frysta 


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT ugnen på 180 grader .

Smält smöret i en kastrull .

Tillsätt saffran och rör om .

2)  TILLSÄTT resten av ingredienserna

förutan kardemumman och blanda ihop

allt till en slät smet .

3)  HÄLL smeten i en smord och bröad 

form, ca 23 cm i diameter .

Strö över kardemumman .

4)  GRÄDDA kakan mitt i ugnen i 

23 - 25 minuter .

Låt kakan svalna i formen .

5)  PUDRA  florsocker över kakan innan

servering och garnera den med frysta lingon .


GOD - JUL ,  och  LYCKA TILL !


Kladdkaka är aldrig fel, speciellt 

inte med saffranssmak !