torsdag 28 oktober 2021

MIN ELEGANTA LAX MED SPÄNNANDE MIX, 4 PORTIONER.

 


                                    HEJSAN !

Smaka  på det här !   mm.. !

HÄR ÄR RECEPTET :

4 skivor lax - File' ca 500 g

1 msk olivolja

salt, chilipeppar

1 röd grapefrukt 

1 avokado

2 msk olivolja 

UGN  200 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :

LÄGG  laxen i en form, pensla med olivolja 

och krydda med salt och aningen chilipeppar.

Ställ in formen i ugnen ca 10 - 15 minuter .

SKALA  grapefrukten, skär bort det vita och

skär sedan ut skinnfria klyftor.  Lägg dem i en skål .

Pressa saften ur resten av frukten (använd händerna !)

SKALA och dela avokadon, skär den i skivor och lägg

ner dem i grapefruktskålen .  Rör ner 2 msk olivolja .

TA  laxen ur ugnen, servera med grapefrukt och 

avokado-mix , couscous och sallad  .

SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !



GRATINERAD ZUCCHINI , 4 PERSONER .

 


                                              HEJSAN  !

Vad säges om detta !

Serveras  som självständig rätt eller som tillbehör  till kötträtter .

mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :

3 - 4 röda och gula lökar 

400 g zucchini (ca 4 st)

3 - 4  tomater

2 msk smör /margarin

1 tsk salt

1 1 /2  dl riven ost ( gärna västerbottenost )


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR  lök och zucchini  i  skivor .

Skär tomaterna i klyftor .

Fräs lök och  zucchini  ca 5 min i matfettet .

Tillsätt  tomaterna .

HÄLL  blandningen på  ett smort ugnssäkert fat .

Strö  över  osten .

GRATINERA i ugnen vid  200 grader  ca 20 minuter,

tills  osten är  gyllenbrun .


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !

KARDEMUMMA KNUTAR, ca 50 ST.

 


                                          HEJSAN !

Vetebröd  smaksatt  med  kardemumma .

Det  vackra  ut-bakningssättet  är enda dekoration .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

200 g smör /margarin

5 dl mjölk

2 dl strösocker

1/2 tsk salt

1 msk stött kardemumma 

ca  1 1/2  liter  vetemjöl

PENSLING ;   Smält smör + lite vatten 


SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA jästen i en bunke .  SMÄLT smöret i en kastrull ,

töm i mjölken och låt blandningen bli fingervarm ,  37 grader.

Häll degspadet över jästen och rör om tills den är löst .

TILLSÄTT socker, salt, kardemumma  och nästan allt mjölet .

Arbeta  degen smidig .  LÅT degen jäsa  30 - 40 minuter .

ARBETA upp degen på mjölat bakbord .

Trilla  ut den till smala  rullar,  30 - 40 cm  långa .

Forma  sedan en ögla  med två  långa  ändar,  stoppa sedan in dessa 

en över och en underifrån  i öglan så att ytterligare två öglor bildas .

JÄS  knutarna 50 - 60 minuter . GRÄDDA  i  250 - 275 grader  6 -8 min.

Pensla  med  smält  smör  +  lite vatten .

DEGEN  kan också bakas  ut  till  snurror  och  längder .


TREVLIG  LUCIA  och  GOD JUL !