fredag 26 april 2019

LÅNGPANNEPAJ MED FÄRS OCH FETAOST. 12 PERS.sjung om Stu..




                    HEJSAN !

En matig paj som räcker till många och smakar bäst varm.
Både färsröran och pajskalet kan förberedas i god tid.
Servera gärna sallad och vitlökskryddad yoghurt till .
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
6 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
250 g smör / margarin
3 msk vatten.
FYLLNING :
3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
800 g bland- eller nötfärs
1 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
2 förpackningar krossade tomater  (a' 500 g)
1/2 dl TOMATPURE'
2 köttbuljongtärningar
1 msk oregano
200 g fetaost
1 burk KALAMATAOLIVER
utan kärnor (290 g)
250 g körsbärstomater
4 dl riven ost
GARNERING :Färsk oregano.

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA ihop de båda mjöl- sorterna och smör/margarin
gärna i en matberedare .
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg .
Tryck eller kavla ut den i en långpanna, ca 30 x 40 cm .
Låt pannan stå i kylen ca 30 minuter.
FYLLNING :
SKALA och hacka lök och vitlök.
Fräs löken i olja ca 5 minuter i en stor stekpanna .
Tillsätt färsen och låt steka med tills den blivit smulig
och fått fin färg .  Krydda med salt och peppar .
Tillsätt tomat-kross och PURE och smula i buljong-
tärningarna .
Låt puttra under lock ca 15 minuter. Krydda med oregano.
SKÄR fetaosten i kuber och låt oliverna rinna av.
Halvera tomaterna .
SÄTT ugnen på 225 grader.
Nagga och förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
Häll färs-röran i pajskalet och stick ner fetaost, oliver
och tomater.
GRÄDDA mitt i ugnen 15- 20 minuter tills pajen fått
fin färg. Garnera med oregano.

LYCKA TILL !


HASSELNÖTS- HJÄRTA...



                    HEJSAN !

Baka  de  godaste  Herrgårdskakorna !
På de  gamla godsen och gårdarna runt
om i landet finns en underbar receptskatt
med läckert bröd, kakor och härligt goda tårtor.

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl hasselnötskärnor - hasselnötter
5 bittermandlar
1 1/2 dl vetemjöl - BERTE QVARN
1 1/2 tsk bakpulver
100 g smör / margarin
1 1/2 dl kaffegrädde
2 stora ägg
2 dl strösocker
GARNERING :
florsockerglasyr
skållade strimlade sötmandlar
röda, gula och gröna cocktailbär
russin
SÅ HÄR GÖR DU :
MAL nötter och oskållad bittermandel.
Blanda sedan med mjöl och bakpulver
till en lätt och luftig blandning.
SMÄLT smöret och blanda med kall
grädde.  Rör ägg och socker pösigt.
Tillsätt under hård vispning nöt - och
mjöl- blandningen växelvis med den ljumma
grädden .  Häll smeten i en EXTRA välsmord
form helst med botten täckt av tillklippt
välsmort bakplåtspapper för att Du ska vara
säker på att få ut en hel fin kaka.
GRÄDDA ca 55 min i 175 graders ugn.
Prova med sticka.
TA ut kakan och låt den svalna en kort stund
innan den stjälps upp med varsamhet.
Låt den svalna under sin form.
STRIMLA garneringens mandel rätt grovt.
Dela de gröna bären i mindre bitar och de
gula i halvor .  Ringla ut en tjock florsocker-
glasyr innanför kakans ytterkant och tryck fast
russin, mandel och cocktailbär i ett vackert
mönster i glasyren.
LÅT gärna kakan vila 1 dygn innan den skärs upp.

LYCKA TILL !