onsdag 6 december 2017

MOROTSGRATÄNG MED ROSMARIN OCH MOZZARELLA 10 PERS, (grön jul)




                           HEJSAN !

Mozzarellagratängen  till  skinkan  blev  en  hit !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
6  morötter (ca 750 g)
5  potatisar (450 g)
1/2  gul  lök ,
2 vitlöksklyftor ,
2  dl  vispgrädde ,
1  dl  mjölk ,
1  tsk  salt ,
1  krm  nymald  vitpeppar ,
2  kvistar  rosmarin ,
1-2  msk  ströbröd ,
1  mozzarellaost (125 g)

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Skala  och  skiva  morötter ,  potatis  och  lök .
Skala  och  finhacka  vitlöken .
Varva  rotfrukter,  lök  och  vitlök  i  en  smord 
ugnssäker  form .
BLANDA  grädde,  mjölk,  salt  och  peppar  och
häll  i  formen .
Repa  och  strö  över  rosmarinen.
Tillaga  mitt  i  ugnen  ca  40  minuter .
Ta  ut  formen  .
Strö  över  ströbrödet .
SKÄR  mozzarellan  i  bitar  och  strö  över .
Tillaga   ytterligare   ca  10  minuter .

SMAKLIG  MÅLTID !

CITRONSTEKT BRYSSELKÅL. 8 PERS.(grön jul)



                       HEJSAN !

Åh,  det  här  är  så  himla  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  kg  brysselkål ,
50  g  smör/margarin ,
2  citroner ,
2  dl  torrt  vitt  vin ,
1  dl  strösocker ,
2  tsk  salt ,
2  krm  nymald  svartpeppar ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
ANSA  brysselkålen .
Stek  den  i  smör/margarin  i  en  het  stekpanna
tills  den  fått  fin  färg .
SKÖLJ  citronerna  noga  i  ljummet  vatten .
Riv  skalet  och  pressa  ut  saften .
HÄLL  vin  och  citronsaft  över  kålen  och  till-
sätt  sockret .
Låt  vin  och  citronsaft   koka  in  under  lock ,
ca  10  minuter .
KRYDDA  med  citronskal,  salt  och  peppar .

Komplettera  julbordet  med  gröna  tillbehör,
eller  ersätt  några  rätter  med  nya  favoriter .

LYCKA  TILL  !