HEJSAN !
DET är inte många bakverk som kan mäta sig
med en hembakad semla .
För vad är godare än en bulle med mandelmassa
och grädde ?
Så här gjorde jag !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
150 g smör/margarin
5 dl mjölk
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk stötta kardemummakärnor
1 tsk vaniljsocker
ca 1,4 liter vetemjöl
1 uppvispat ägg
FYLLNING :
400 g mandelmassa
1 dl mjölk / vatten
6 dl vispgrädde
GARNERING :
florsocker
SÅ HÄR GÖR DU :
1) Smula ner jästen i en degblandare .
2) Smält smöret , häll i mjölken och värm till 37 grader.
Häll ner degvätskan i bunken och tillsätt socker, salt
kardemumma och vaniljsocker .
3) Arbeta in vetemjölet lite i taget till en smidig deg .
(spara lite till utbakningen )
Låt degen jäsa under en bakduk i ca 30 minuter .
4) Sätt ugnen på 200 grader .
Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela
degen i 2 bitar .
Baka ut till 2 längder och dela varje längd i 12 bitar .
Forma bitarna till runda bullar och sätt dem på plåtar
med bakplåtspapper .
Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter .
5) Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda plåtarna
i mitten av ugnen i ca 12 minuter .
Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler under en
bakduk .
6) Riv mandelmassan och blanda ut den med mjölk vatten.
Vispa grädden och fyll en spritspåse .
7) Skär av toppen på bullarna till lock , med en vass tandad kniv .
Lägg eller spritsa i en klick mandelmassa på varje semla ,
spritsa på grädden , sätt på locken och pudra semlorna med
florsocker .
SÅ HÄR GÖR VI NÄR VI ÄTER SEMLOR
Värm upp 4 dl mjölk i en kastrull , häll lite av mjölken i en
djup tallrik , sätt semlan i mjölken ta en djup sked och ät semlan
som står i mjölken . Så himla gott !
Hoppas Ni gillar dessa semlor - vi tycker att de är mm...så goda !
ALL LYCKA TILL !