måndag 6 februari 2023

MINA KLASSISKA SEMLOR , CA 24 SEMLOR .

 


                      HEJSAN  !


DET är inte många bakverk som kan mäta sig

med en  hembakad  semla .

För vad är godare än en bulle med mandelmassa

och  grädde ?

Så här gjorde jag !


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

150 g smör/margarin

5 dl mjölk

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

2 tsk stötta  kardemummakärnor

1 tsk vaniljsocker

ca 1,4 liter vetemjöl

1 uppvispat ägg

FYLLNING :

400 g mandelmassa

1 dl mjölk  / vatten

6 dl vispgrädde

GARNERING :

florsocker


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  Smula ner jästen i en degblandare .

2) Smält smöret , häll i mjölken och värm till 37 grader.

Häll ner degvätskan i bunken och tillsätt socker, salt

kardemumma och vaniljsocker .

3)  Arbeta in vetemjölet lite i taget till en smidig deg .

(spara lite till utbakningen )

Låt degen jäsa under en bakduk i ca 30 minuter .

4)  Sätt ugnen på 200 grader .

Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord  och dela

degen i 2 bitar .

Baka ut till 2 längder och dela varje längd i 12 bitar .

Forma bitarna till runda bullar och sätt dem på plåtar 

med bakplåtspapper .

Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter .

5) Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda plåtarna

i mitten av ugnen i ca 12 minuter .

Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler under en 

bakduk .

6)  Riv  mandelmassan och blanda ut den med mjölk vatten.

Vispa grädden och fyll en spritspåse .

7) Skär av toppen på bullarna till lock , med en vass tandad kniv .

Lägg eller spritsa i en klick mandelmassa på varje semla , 

spritsa på grädden ,  sätt på locken och pudra semlorna med 

florsocker .

SÅ HÄR GÖR VI NÄR VI ÄTER SEMLOR 

Värm  upp 4 dl mjölk i en kastrull , häll lite av mjölken i en 

djup tallrik , sätt semlan i mjölken  ta en djup sked och ät semlan

som står i mjölken .  Så himla gott !

Hoppas Ni gillar dessa semlor - vi tycker att de är mm...så goda !


ALL LYCKA TILL !