lördag 28 maj 2022

JORDGUBBSPAJ , MORS - DAGS TÅRTA , 10 PERSONER .

 


                                                                  HEJSAN  !


Jag är svag för efterrätter och söta saker .

Lika bra att erkänna det .

På den här goda mandelbottnen  tronar 

stora röda och söta jordgubbar .


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g mandelmassa

2 bittermandlar 

2 ägg

1 dl creme fraiche

1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver


GARNERING :

2 liter jordgubbar 

1 - 2 dl äpple - gele'

eller annan gele'.


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 175 grader .

Riv mandelmassa och bittermandel fint.

Rör ner ägg och kräm fraiche .

Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det .

Häll smeten i en smord och bröad form med 

löstagbar kant,  ca 20 cm i diameter .

GRÄDDA i 30 minuter  mitt i ugnen .  Låt den svalna .

GARNERA  med bär .   Smält gelen på svag värme  i

en kastrull .

Skeda ut den över bären  så att de blir fint glaserade .

Låt den stå kallt i 10 minuter,  innan den 

SERVERAS  med  t ex  vaniljvisp eller vaniljglass .


Godaste MORS - DAGS  PAJEN !


ALL LYCKA TILL !


MANDELBOTTEN MED HALLONMOUSSE, 8 - 10 BITAR .

 


          HEJSAN !


Nu har jag använt lite mindre socker i denna  supergoda kaka ,

Mmm .....SÅ himla god !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :
Mandelbotten :

1 dl sötmandel, ca 65 g

2 äggvitor 

1/2 dl rörsocker strö 

HALLONMOUSSE :

4 gelantinblad 

3/4 dl grädde , mellan - eller vispgrädde

200 g hallon, färska eller osockrade frysta

och tinade .

1 1/2 dl kesella ,  1 % fett 

GARNERA MED :   Hallon .


SÅ HÄR GÖR DU :
Mandelbotten :  Täck en plåt med bakplåtspapper 

och rita en rundel som är 20 cm i diameter .

SKÅLLA , skala och mal mandeln .

Vispa äggvitorna till ett hårt skum .

Vänd ner rörsocker och mandel .

BRED ut massan i rundeln .  GRÄDDA mitt i ugnen 

i 20 minuter .  UGN : 175  GRADER ,


HALLONMOUSSE :

BLÖTLÄGG gelantinbladen  i kallt vatten .

Vispa grädden .

Ta undan ca 15 bär till garnering  och mosa 

resten med en gaffel .

Blanda kesella, grädde och bärmos .

Lös upp gelantinet på svag värme och rör ned i smeten .

LÄGG Mandelbottnen på ett fat och klicka på moussen .

GARNERA  med hallon och låt stå svalt till serveringen .


LYCKA TILL !