onsdag 20 oktober 2021

KÖTTGRYTA MED ÄPPLEN , 4 port .

 


                                            HEJSAN  !

Inte har man någon lust att gå ut , när det stormar och regnar  så !

Då vill man  bara  vara  inne  och  äta  något  gott .


Så VARSÅGODA  att  laga denna  goda  gryta !

Det är en perfekt  rätt att bjuda på  som  bara  blir  godare

om  DU  gör  den en  dag i förväg .

HÄR ÄR RECEPTET :

1 paket tärnat bacon, 140 g

600 g  grytbitar  eller  fransyska  skuren i  bitar 

2 msk smör / margarin, 1 vitlöksklyfta  salt, peppar

2 msk vetemjöl ,  3 - 5 dl köttbuljong,  1 tärning

2 1/2 - 4 dl rött-vin  eller matlagningsvin

8 schalottenlökar

2 lagerblad 

3 dl rensade kantareller

2 röda  äpplen 

1 tsk torkad  timjan 

DEKORATION :   Färsk timjan .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

BRYN  baconet lätt i stekpanna ,  lägg över på ett separat fat .

Bryn  grytbitarna i smör tillsammans med pressad vitlök .

Salta  och  peppra .  Pudra  över  mjölet  och  rör  om .

TILLSÄTT  buljong och vin ,  börja  med  den  mindre  mängden ,

skalade schalottenlökar  och  lagerblad .  LÅT  grytan  puttra  på

svag  värme  i  1 1/2 - 2  timmar .  SPÄD  med mer buljong  och

vin  under  tiden .

STEK  kantarellerna i smör ,  ställ  åt  sidan .

SKÄR  äpplena  i  bitar  och  tillsätt dem  tillsammans med  timjan .

Häll  över  bacon  och  kantareller ,  låt  puttra  ytterligare 15  minuter.

Smaka  av  med  salt  och  peppat . Dekorera  med  färsk  timjan .

BJUD  gärna  kokt  potatis  till , ..mm !

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA  TILL !


HÖSTSALLAD 4 PORT.

 


                                    HEJSAN  !

Här  är  en  fräsch  sallad  med  höstens  goda  äpplen ,

parmaskinka  och  krispiga  brödtärningar .

mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :

100 g  blandad  sallad,  t ex  ROSE'  &  Roman -

8 skivor  parmaskinka  

1 - 2  äpplen

BRÖD -KRISP 

1 dl  bröd  i tärningar

1 /2 dl solroskärnor

1 msk olivolja

finhackad basilika 

DRESSING :

2  msk  olivolja

1  msk  vitvinsvinäger

1  tsk  DIJONSENAP

svartpeppar

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SKÖLJ  och  torka  salladen .

Strimla  parmaskinkan  tunt .

Fördela  sallad  och  skinka  på  ett  stort  fat .

KRISPIGT BRÖD :

BLANDA  brödtärningar  med  solroskärnor,

olivolja  och  lite  basilika .

HETTA upp en  torr  stekpanna  och  rosta  brödblandningen 

Strö  blandningen  över  salladen .

DRESSING :  Vispa  ihop  ingredienserna .

SKIVA  äpplena  i  tunna  klyftor  strax före  serveringen .

Strö  ut  klyftorna  över  salladen  och  ringla  över dressingen .


LYCKA TILL ! 


MAKENS LÄTTGJORDA TÅRTA . 10 - 12 BITAR .

 


                                      HEJSAN  !

Jättegod  tårta , lätt att ta mera av .

HÄR ÄR RECEPTET :

3 - delad  tårtbotten , - färdigköpt,

välj själv om Du vill ha chokladbotten 

eller sockerkaksbotten .

FYLLNING OCH GARNERING :

3 dl vispgrädde,  1 stor burk fruktcocktail  ca 850 g.

SÅ HÄR GÖR DU :

VISPA  grädden .  Häll av spadet  från  frukten - i en skål .

FUKTA  bottnarna  med  lite fruktsaft .

LÄGG  samman  bottnarna  med  2 / 3  av  grädden  och frukten .

GARNERA   med  resten .

GRÄDDE  översta lagret  och frukt i  mitten  .

LYCKA TILL !