söndag 10 januari 2021

STEKT FISKFILE' MED RÖDVINSSKY OCH POTATISMOS, 4 PERS. + TIPS !




                                        HEJSAN  !

FINA  FISKEN   MED  LYXIGT  MOS .

Blandsvamp, persilja, stek- lök  och  så knaperstekt bacon 
-så sätter vi  piff på en fin bit FISKFILE'.
Lägg  upp  på  en  bädd  av  hemlagat  potatismos .
mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g  FISKFILE'
t ex torsk  eller  gös 
salt  och  några  nypor socker
malen  svartpeppar
smör  till stekning (eller margarin )
MOS 
8  mjöliga  potatisar
50  g  smör
1  dl  grädde
RÖDVINSSKY
1 pkt  bacon , ca  140 g
ca 8 - 10 steklökar
150  g  blandsvamp
2  vitlöksklyftor
1  dl  rött  vin
3  dl  kalvbuljong
2  msk  hackad persilja
2  msk hackad dill

SÅ HÄR GÖR DU :
KRYDDA  varje  FISKFILE' med lite salt, en nypa socker och malen svartpeppar.
MOS : Skala  potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten .
Häll  bort vattnet och mosa potatisen med smöret och grädden . Salta och peppra.
RÖDVINSSKY :  SKÄR baconet i mindre bitar .  Skala löken och grovhacka svampen .
Stek baconet lite knaprigt i en stekpanna tillsammans  med lök och svamp .
Skala och finhacka  vitlöken och tillsätt den mot slutet tillsammans med vin och buljong.
Låt koka ca 5 minuter.
Blanda ner persilja och dill .
Håll skyn varm .
HETTA  upp en klick smör i en stekpanna .
Lägg  fisken i pannan när smöret skiftar åt brunt .
Sänk värmen direkt till medelvärme och låt fisken steka
tills den får en fin stekyta .
Det går rätt snabbt tack vare att fisken är kryddad med lite socker .
Visst kan man utesluta sockret men det ger en fin smak åt fisken .
VÄND  på fisken och efterstek i ca 2 minuter .
SERVERA  med moset och rödvinsskyn .
 Små bladgrönsaker och steklökar .

Det här är riktigt festligt , kanske en bemärkelsedag !

LYCKA  TILL !

TIPS !
               Det är viktigt att fisken är rums- 
               tempererad när den läggs i pannan .
               Då kortas stektiden betydligt .   Tack !