torsdag 18 september 2008

HUSETS SCONES 4 PERS.

5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl strösocker
1 tsk salt
1 msk färsk finhackad rosmarin
(kan uteslutas)
100 g smör
2 dl mjölk

Så här gör Du:
Sätt ugnen på 250 grader
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Smält smöret och häll på mjölken.
Rör om och häll ner i mjölblandningen .
Blanda ihop till en kletig deg.
Klicka upp i 2 klickar på smord plåt
och platta till med mjölad hand.
Skär ett kryss i varje rundel och
grädda i ugnen i 10-12 minuter.
Servera dem varma med en god marmelad.

Något att njuta av till helgen kanske.

VITLÖKSSMÖR.

Vad gillar du detta ?
Alltid hittar Du Din favorit!

100 g mjukt smör
3-6 vitlöksklyftor oskalade
salt o´peppar

Rör smöret tills det blivit lätt o´luftigt.
Förväll vitlöken i kokande vatten
i en minut, häll av vattnet och skala klyftorna.
Pressa vitlöken till en fin pasta med en nypa salt
och blanda pö om pö in det mjuka smöret.
Smaka av med salt o´peppar, svep in smöret i
folie och lägg det kallt tills det ska användas.
VARIATION:
Persiljevitlökssmör: tillsätt 1 1/2 msk hackad färsk persilja.
Örtvitlökssmör: tillsätt 1 1/2 msk hackade färska örter.
'Senapsvitlökssmör: tillsätt 1 msk mild fransk senap.
Pepparrotsvitlökssmör: tillsätt 1 msk riven färsk pepparrot.
Chilivitlökssmör: tillsätt chilipulver efter behag
samt 2 tsk tomatpure.
Tomatvitlökssmör: tillsätt 1 msk tomatpure.

gott till:stek, hamburgare , grillad fisk eller kyckling.
Du kan också förhöja smaken på soppor,
på smörgås istället för vanligt smör.
LÅT FANTASIN FLÖDA.

BANAN--KETCHUP

Denna gillar inte jag ,men kanske gör Du det.

1 burk skalade tomater
1 msk tomatpure
2 skalade bananer
1 msk chilipasta
1 tsk salt
1 tsk flytande atamon
(atamon, används vid olika inläggningar)

Häll bort spadet från tomaterna
och lägg dom i en mixer.
Tillsätt tomtpure, bananer,chilipasta,
salt och atamon.
Mixa tills Du har en slät sås.
Häll såsen i en glasburk med tättslutande lock.
Förvara BANAN-KETCHUPEN i kylskåp
och använd den som vanlig ketchup
eller som smaktillsats i såser.

Lycka till !

KIKÄRTER MED SOLTORKADE TOMATER 4 PORT.

Hejsan, nu är jag här igen ..

Denna är god att pilla i sig.

1 msk olivolja
1 rödlök skuren i skivor
separera lökringarna
1 tsk hackad rosmarin
1 dl grönsaksfond
3 stora tomater skurna i mindre bitar
1 slanggurka skuren i mindre bitar
1 burk kikärter 400 g
1/2 dl soltorkade tomater, skurna i små bitar
1 msk kapris
1 msk balsamvinäger
gräddfil

Så här gör Du:
Hetta upp oljan i en teflonpanna
och stek lök och rosmarin 2-3 min.
Rör hela tiden.
Tillsätt grönsaksfond , tomater och gurka.
Låt sjuda under omrörning tills all vätska är borta.
Häll bort spadet i burken med kikärter och
skölj dem noga i kallt vatten.
Lägg dem i pannan tillsammans med
ärter , soltorkade tomater och kapris.
Tillsätt vinägern och låt allt bli riktigt varmt.

Servera med en klick gräddfil .

som en liten förrätt.
smaklig spis.