torsdag 23 november 2017

SAFFRANSRUTOR I LÅNGPANNA 18 BITAR.



                   HEJSAN !

Extra  saftiga  och  läckra  lussebullar,  prova  själv !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  dl  mjölk ,
2  dl  MANDELMJÖL ,
1  kuvert  saffran  0,5 g ,
2  krm  salt ,
25  g  jäst  för  söta  degar ,
75  g  smör/margarin,
3/4  dl  vit  sirap ,
1  ägg ,
1/2  tsk  ny-stött  kardemumma ,
7 1/2 - 8  dl  vetemjöl ,
GARNERING :
1  ägg ,
pärlsocker ,
hackad  sötmandel

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
HÄLL  mjölken  i  en  kastrull  och  tillsätt 
MANDELMJÖL  och  bittermandel .
Stöt  saffranet  med  saltet  till  ett  fint  pulver
och  tillsätt  i  kastrullen .
SMULA  jästen  i  en  degbunke .
Värm  upp  mjölkblandningen  under  omrörning
till  fingervarm  temperatur ,  häll  den  över  jästen
och  rör  om  tills  jästen  är  upplöst .
KLICKA  ner  matfettet  och  tillsätt  sirap,  ägg
och  kardemumma .
BLANDA  sist  ner  6  dl  av  vetemjölet  och  arbeta
snabbt  samman  till  en  slät  deg .
Täck  med  en  bakduk  och  låt  degen  vila  i  bunken
i  ca  30  minuter .
BLANDA  ner  det  sparade  vetemjölet  i  degen  eller
så  mycket  att  degen  blir  smidig  men  ändå  ganska 
vek  efter  att  den  knådats .
KLÄ  en  liten  långpanna  ca  25 x 35  cm,  med  bak-
plåtspapper  eller  smörj  den  med  lite  matfett .
KLICKA  ut  degen  och  tryck  sedan  ut  den,  med  vatten-
sköljda  händer,  till  en  jämntjock  degplatta .
MARKERA  rutor  genom  degen  med  en  degskrapa .
Låt  brödet  jäsa   till  knappt  dubbel  storlek,  ca  40  min.
Sätt  ugnen  på  200  grader .
PENSLA  det  färdigjästa  brödet  med lätt  uppvispat  ägg.
Strö  över  pärlsocker  och  mandel .
GRÄDDA  brödet  i  nedre  delen  av  ugnen  i  18- 20  min.
BRYT   bullarna  i  rutor  vid  servering .

LYCKA  TILL !