torsdag 23 november 2017
SAFFRANSRUTOR I LÅNGPANNA 18 BITAR.
HEJSAN !
Extra saftiga och läckra lussebullar, prova själv !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl mjölk ,
2 dl MANDELMJÖL ,
1 kuvert saffran 0,5 g ,
2 krm salt ,
25 g jäst för söta degar ,
75 g smör/margarin,
3/4 dl vit sirap ,
1 ägg ,
1/2 tsk ny-stött kardemumma ,
7 1/2 - 8 dl vetemjöl ,
GARNERING :
1 ägg ,
pärlsocker ,
hackad sötmandel
SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL mjölken i en kastrull och tillsätt
MANDELMJÖL och bittermandel .
Stöt saffranet med saltet till ett fint pulver
och tillsätt i kastrullen .
SMULA jästen i en degbunke .
Värm upp mjölkblandningen under omrörning
till fingervarm temperatur , häll den över jästen
och rör om tills jästen är upplöst .
KLICKA ner matfettet och tillsätt sirap, ägg
och kardemumma .
BLANDA sist ner 6 dl av vetemjölet och arbeta
snabbt samman till en slät deg .
Täck med en bakduk och låt degen vila i bunken
i ca 30 minuter .
BLANDA ner det sparade vetemjölet i degen eller
så mycket att degen blir smidig men ändå ganska
vek efter att den knådats .
KLÄ en liten långpanna ca 25 x 35 cm, med bak-
plåtspapper eller smörj den med lite matfett .
KLICKA ut degen och tryck sedan ut den, med vatten-
sköljda händer, till en jämntjock degplatta .
MARKERA rutor genom degen med en degskrapa .
Låt brödet jäsa till knappt dubbel storlek, ca 40 min.
Sätt ugnen på 200 grader .
PENSLA det färdigjästa brödet med lätt uppvispat ägg.
Strö över pärlsocker och mandel .
GRÄDDA brödet i nedre delen av ugnen i 18- 20 min.
BRYT bullarna i rutor vid servering .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)