tisdag 14 april 2020

GRAHAMSBRÖD MED SURDEG, 1 BRÖD .




                                     HEJSAN !

Detta är ett grovt bröd med mjukt inkråm
som bakas på lätt surdeg .
Någonstans får man ju börja, så nu blev det
såhär .JÄTTEGOTT !

HÄR ÄR RECEPTET :
LÄTT SURDEG :
15 g jäst
2 dl lättfil
100 g grahamsmjöl
DEG :
2 dl vatten
200 g vetemjöl
1 tsk salt
300 g grahamsmjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  en surdeg av jäst, lättfil och grahamsmjöl .
Täck bunken löst med plastfilm och låt degen stå
1 dygn .
TILLSÄTT fingervarmt vatten, vetemjöl, salt och
det mesta av grahamsmjölet .
Blanda degen ordentligt.
Den ska vara smidig och jämn .
Häll i mer mjöl tills degen släpper bunken .
FORMA degen och lägg den i en smord form .
Låt degen jäsa övertäckt , i rumstemperatur
(ca 20 grader )  till dubbel storlek .
PENSLA med vatten och baka på nedersta falsen
i 200 grader ca 40 minuter.
TA brödet ur formen och grädda och grädda
8 - 10 minuter  utan form .
Låt svalna på galler .

LYCKA TILL !