måndag 10 december 2018

JULBRÖD MED PORTER , 2 LIMPOR.



             HEJSAN !

Detta är också ett himla gott julbröd -riktigt mustigt !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
50 g smör/margarin
1 1/2 dl  mjölk
1 flaska porter
1 dl mörk sirap
1 1/2 tsk salt
1 msk stött fänkål
1/2 msk malen ingefära
1/2 tsk malda nejlikor
ca 18 dl rågsikt =1 kg

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke.
Smält matfettet ,  häll i mjölken och portern  och låt
blandningen bli fingervarm .
Lös upp jästen i degspadet .  Tillsätt sirap, salt och kryddor .
ARBETA in mjölet till en smidig deg .  Spara lite till utbakning.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter .
TA upp degen på bakbordet och arbeta den väl. Baka ut till limpor.
Lägg dem direkt på bakpappersklädd  plåt eller i en form.
Låt dem jäsa övertäckta  ca 30 min.
GRÄDDA limporna i  175 grader  i  30 - 45 minuter.

LYCKA TILL !

MORMORS, GODA LIMPOR, 4-5 ST.




                           HEJSAN !

Alla  bröden bakas  ut i en långpanna -  ett i varje hörn på pannan
och  eventuellt ett bröd i mitten , eller  4-5 på rad.
HÄR  ÄR  RECEPTET :
50 g jäst
1 liter mjölk eller vatten
100 g ister eller smör/margarin
3 dl sirap
4-5 tsk pomeransskal
ca 27 dl  rågsikt
ca  4  dl  vetemjöl, BERTE QVARN

SÅ  HÄR  GÖR DU :
SMÄLT  matfettet .  Häll i mjölk och sirap och värm till ca 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degspadet .  Häll i resten av spadet.
Blanda ner de malda pomeransskalen .Tillsätt rågsikten  och
vetemjöl till en ganska fast deg .  Låt degen jäsa till dubbel storlek
40 - 60 minuter .
TA  upp degen på bakbordet och arbeta den väl .
Baka ut till limpor .  Lägg dem på bakpappersklädd plåt  eller i en form.
Låt dem jäsa i ca 30 minuter .
GRÄDDA  limporna  i  175 - 200  grader  30 - 45 minuter.

LYCKA TILL !



SYRLIGT GROVT RÅGBRÖD , 1 BRÖD I FORM. (svagdricka)



                      HEJSAN !

Så  väldans  smakrikt och  jättegott  mustigt rågbröd..
Med  en  god  ost  eller  skinkskiva  med  söt-stark  senap på ...mmm !
Det  här  receptet kommer  från  en  "tant  på svalen " i min tidiga ungdom !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
5 dl  grovt  rågmjöl = 250 g,
4 dl rågsikt =200 g,
3 1/2  dl  vetemjöl, BERTE QVARN
2 msk  bakpulver  -  INGEN  JÄST ! -mer än bakpulver.)
1/2 - 1 tsk salt
1 - 3  tsk stött kummin
1  dl  brun  farin  eller  sirap
1  msk  outspädd  ättikssprit
7  dl  svagdricka  eller  vatten - men det blir inte samma smak.

SÅ HÄR GÖR DU :
SIKTA alla  mjöl- sorterna  tillsammans  med  bakpulver  och  salt
genom  en  grov  sil,  eller  blanda  allt  noga  tillsammans .
Blanda  ner  stött  kummin .  LÖS  farinsocker  eller  sirap
i  vätskan  och  tillsätt  ättiksspriten . Häll  blandningen  i  mjölet .
ARBETA  degen  jämn  och  fin .  Slå  degen  i  en  smord  avlång
eller  rund  kakform.
Grädda  i  175 - 200  grader i  45 - 50 minuter.
Låt brödet  vila  till  följande  dag innan  det  skärs  upp .
 LYCKA TILL !