måndag 10 december 2018
JULBRÖD MED PORTER , 2 LIMPOR.
HEJSAN !
Detta är också ett himla gott julbröd -riktigt mustigt !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
50 g smör/margarin
1 1/2 dl mjölk
1 flaska porter
1 dl mörk sirap
1 1/2 tsk salt
1 msk stött fänkål
1/2 msk malen ingefära
1/2 tsk malda nejlikor
ca 18 dl rågsikt =1 kg
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke.
Smält matfettet , häll i mjölken och portern och låt
blandningen bli fingervarm .
Lös upp jästen i degspadet . Tillsätt sirap, salt och kryddor .
ARBETA in mjölet till en smidig deg . Spara lite till utbakning.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter .
TA upp degen på bakbordet och arbeta den väl. Baka ut till limpor.
Lägg dem direkt på bakpappersklädd plåt eller i en form.
Låt dem jäsa övertäckta ca 30 min.
GRÄDDA limporna i 175 grader i 30 - 45 minuter.
LYCKA TILL !
MORMORS, GODA LIMPOR, 4-5 ST.
HEJSAN !
Alla bröden bakas ut i en långpanna - ett i varje hörn på pannan
och eventuellt ett bröd i mitten , eller 4-5 på rad.
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
1 liter mjölk eller vatten
100 g ister eller smör/margarin
3 dl sirap
4-5 tsk pomeransskal
ca 27 dl rågsikt
ca 4 dl vetemjöl, BERTE QVARN
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfettet . Häll i mjölk och sirap och värm till ca 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degspadet . Häll i resten av spadet.
Blanda ner de malda pomeransskalen .Tillsätt rågsikten och
vetemjöl till en ganska fast deg . Låt degen jäsa till dubbel storlek
40 - 60 minuter .
TA upp degen på bakbordet och arbeta den väl .
Baka ut till limpor . Lägg dem på bakpappersklädd plåt eller i en form.
Låt dem jäsa i ca 30 minuter .
GRÄDDA limporna i 175 - 200 grader 30 - 45 minuter.
LYCKA TILL !
SYRLIGT GROVT RÅGBRÖD , 1 BRÖD I FORM. (svagdricka)
HEJSAN !
Så väldans smakrikt och jättegott mustigt rågbröd..
Med en god ost eller skinkskiva med söt-stark senap på ...mmm !
Det här receptet kommer från en "tant på svalen " i min tidiga ungdom !
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl grovt rågmjöl = 250 g,
4 dl rågsikt =200 g,
3 1/2 dl vetemjöl, BERTE QVARN
2 msk bakpulver - INGEN JÄST ! -mer än bakpulver.)
1/2 - 1 tsk salt
1 - 3 tsk stött kummin
1 dl brun farin eller sirap
1 msk outspädd ättikssprit
7 dl svagdricka eller vatten - men det blir inte samma smak.
SÅ HÄR GÖR DU :
SIKTA alla mjöl- sorterna tillsammans med bakpulver och salt
genom en grov sil, eller blanda allt noga tillsammans .
Blanda ner stött kummin . LÖS farinsocker eller sirap
i vätskan och tillsätt ättiksspriten . Häll blandningen i mjölet .
ARBETA degen jämn och fin . Slå degen i en smord avlång
eller rund kakform.
Grädda i 175 - 200 grader i 45 - 50 minuter.
Låt brödet vila till följande dag innan det skärs upp .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)