söndag 14 oktober 2018

APELSINRUTOR, 42 ST.




                    HEJSAN  !

Här är det mersmak !

HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör /margarin
1 1/4 dl strösocker
3 äggulor
2 tsk vaniljsocker
1 stor apelsin
50 g sötmandel
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk maizena
3 äggvitor
GLASYR och GARNERING :
3 dl florsocker
ca 3 msk apelsinsaft
1/2 - 1 förpackning syltade apelsinskal

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen på 200 grader .
Kläd en liten  långpanna  ca  20x 30 cm,
med bakplåtspapper.
RÖR  fett och socker poröst . Tillsätt en äggula i taget
och rör väl mellan varje .
BORSTA  apelsinen i varmt  vatten  och riv av det gula
skalet .  Pressa  ur saften.  Mal mandeln .
 BLANDA ner apelsinskal,  apelsinsaft,  mandel,  vetemjöl
och  maizenamjöl.
VISPA  äggvitorna  till hårt skum.   Rör  först ner hälften
av äggvitorna  och vänd  därefter försiktigt ner  resten .
BRED  ut smeten  i pappersformen  .
GRÄDDA  på galler  mitt i ugnen 12 - 15 minuter.
LÅT kakan kallna på galler.
SIKTA  florsockret och rör ut det med apelsinsaften.
Bred glasyren över kakan . Strö apelsinskalen innan  glasyren stelnat .
SKÄR  kakan i fyrkanter när  glasyren  stelnat .

LYCKA  TILL !

LYXIGA HAVREKAKOR , 25 ST. (något tiii eftermiddags-fikat) ?




           HEJSAN !

För  att  göra  de  här  havrekakorna  extra lyxiga ,
ringla lite smält apelsin-choklad ovanpå dem.

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör eller margarin
2 dl socker
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl  = BERTE QVARN
2 tsk bakpulver
100 g choklad / apelsinsmak,

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  smör och socker poröst.
BLANDA  i havregryn, mjöl och bakpulver.
FINHACKA  chokladen  och rör i den .
FORMA  degen till  bollar och lägg på en plåt
med bakplåtspapper .
(ta en tsk och doppa i den smälta chokladen och ringla över kakan)
GRÄDDA  i 175 grader  i 20 minuter .
LÅT kakorna svalna.

LYCKA TILL !

TIPS !

TIPS!

Är fingrarna röda efter rödbetorna ?
Gnid in dem med citron och salt och
skölj i ljummet vatten .

TACK !

KORV MED RÖD - OCH GULBETSSALLAD, 4 PERS.




                              HEJSAN !

 HÄR ÄR RECEPTET

VARSÅGODA !    mmm...!
4 rödbetor
4 gulbetor
1 rödlök
50 g rucola
200 g fetaost
olivolja
4 - 8 kryddiga korvar
10 hasselnötter

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA betorna mjuka i lättsaltat vatten i var sin kastrull, 15-20 min,
beroende på betornas storlek . Skala och skär dem i bitar .
SKALA och skiva löken.  Fördela rucola, lök och betor på 4 tallrikar.
Smula över fetaost och ringla över olja .
STEK i korvarna i panna eller grilla i ugn. Lägg dem på salladen.
ROSTA nötterna hastigt i het panna .Hacka dem grovt och strö över
korv och sallad .

SMAKLIG MÅLTID !