måndag 17 april 2023

mm...MIN VITA CHOKLAD - KLADDKAKA MED JORDNÖTTER . CA 14 BITAR .

 

                     HEJSAN  !


SÅ  RUSKIGT GOD !


HÄR ÄR RECEPTET ;
150  g  smör/ margarin

1 dl jordnötssmör

200 g finhackad vit choklad 

1 1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

3 ägg

3 dl vetemjöl

1 dl rostade salta jordnötter 


1 1/2 liters smord form  eller  fyra mindre formar .


SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT smöret tillsammans med jordnötssmöret .

TILLSÄTT den vita chokladen och ta bort kastrullen

från värmen .

BLANDA  till  en  slät  smet .

RÖR  i  socker  och  ägg, gärna med en tät visp för 

bästa resultat .

SIST vänder DU ner mjölet och blandar väl .

LÄGG ett bakplåtspapper på en springforms botten ,

spänn fast ringen över .

HÄLL i smeten , strö jordnötterna över och grädda kakan

i mitten av ugnen i 200 grader i ca 20 minuter eller

15 minuter för de mindre formarna .

LÅT SVALNA .


SERVERA GÄRNA MED  SORBE' GLASS 


LYCKA TILL !

KYCKLINGGRYTA , 6 PORT.

 


                  HEJSAN  !


Kalla,  vinter- vår dagar ,  passar det bra med

en  mustig , värmande gryta !

mm...så himla god !


VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 stor Kyckling 

2 Morötter

200 g färsk Svamp

15 Schalottenlökar 

6 dl Rödvin

1 tärning Hönsbuljong

1 tärning Svampbuljong

3 Lagerblad

3 Vitlöksklyftor

150 g Rökt Sidfläsk

1 Purjolök

Färsk Persilja

Salt och Peppar 


SÅ HÄR GÖR DU :

DELA kycklingen i mindre bitar .

BRYN kycklingbitarna i smör i en 

stekpanna och lägg sedan i grytan .

SLANTA  morötter , hacka svamparna 

och skär löken i små klyftor .

BRYN i stekpannan och töm över i grytan.

SLÅ på vin , buljong och lagerblad och låt

sjuda i cirka 15 minuter .

SKÄR fläsket i små kuber och stek i panna .

HÄLL ner i grytan tillsammans med stekflottet 

 och koka ytterligare 5 minuter .

RED av grytan med  lite maizena . Salta å peppra .

STRÖ hackad purjolök och persilja över grytan 

och servera med en stor sallad och kokt potatis .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



FLÄSKFILE' GRATÄNG MED BACON, 4 PORT (middag )

 


                        HEJSAN  ! 


DETTA ÄR EN MÄTTANDE & GOD GRATÄNG 

SOM PASSAR BRA BÅDE TILL VARDAGS

& FEST .


VARSÅGODA  !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
500 g fläskfile'

3 msk smör  eller kokosfett

2 paket bacon

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

3 msk smör eller kokosfett

100 g röd paprika 

150 g färskost med 

vitlökssmak

1 dl kräm fraiche

1 tsk paprikapulver

salt och peppar

70 g riven ost 

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .

2)  PUTSA fläskfile'n och skär i skivor.

Stek den i smör så att den får lite färg .

3)  SKÄR baconet i bitar och fräs knaprig.

Strimla löken och pressa vitlöken och fräs 

i smör eller kokosfett 

4)  LÄGG fläskfile' , bacon och lök i en 

ugnsfast form .  Skär paprikan i skivor .

5)  BLANDA färskost , kräm fraiche, skivad 

paprika, paprikapulver, salt och peppar .

6)  HÄLL  blandningen över köttet och strö 

över riven ost .

Låt stå i ugnen i 20 minuter .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !