måndag 25 september 2017
MOROTSSOPPA MED STARK KORV. 4 PORT.
HEJSAN !
Denna soppa åt jag häromdagen , inte dum alls !
soppan är bra för Dig som vill undvika mjölkprodukter.
När Du inte använder buljong så behövs salt och citron
för att få upp smakerna .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl röda linser,
500 g morötter,
vatten ,
1 gul lök ,
2 - 3 cm färsk ingefära ,
2 vitlöksklyftor ,
smör ,
1 tsk malen spiskummin ,
2 burkar kokosmjölk ,
salt och peppar ,
pressad citron efter smak ,
300 g stark korv ,
färsk krasse ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ och koka linserna .
Sila dem när de är mjuka .
Skala och skiva morötterna .
Hacka löken och riv ingefäran
och vitlöken .
HETTA upp smör i en kastrull och
fräs löken, ingefäran och vitlöken .
Tillsätt spiskummin och rör runt .
Låt det fräsa en liten stund så att
smakerna utvecklar sig .
HÄLL på lite vatten och tillsätt
sedan morötterna .
Fyll upp med vatten så det nätt
och jämt täcker morötterna .
Koka tills de är mjuka .
Häll av vattnet och spara det i en
tillbringare .
HÄLL de kokta linserna i kastrullen
med morötter och tillsätt kokosmjölken .
Mixa slätt med en mixerstav (eller mixa i en BLENDER)
SPÄD med morotsvattnet och eventuellt
mer vatten till önskad konsistens .
Smaka av med salt och peppar och pressad citron.
SLANTA korven och stek den i smör .
SERVERA soppan med korvslantarna och
klippt krasse .
LYCKA TILL !
FULLKORNSBRÖD I KORG 2 ST.
HEJSAN !
Den här tycker jag att Ni ska prova att göra,
mönstret i korgen Du använder formar sig på
degen när den jäser i korgen, OBS! -MJÖLAD KORG.
VÄLV upp det jästa brödet, på bakpappersklädd plåt
och TA BORT KORGEN innan Du sätter in plåten i ugnen
HÄR ÄR RECEPTET :
TAG fram en bunke och häll i
5 dl vatten , varmt vatten,
2 dl vetekross ,
1/2 dl hela linfrö,
KOKA upp vattnet och slå det över
vetekross och linfrö .
LÅT DET SVALNA TILL 37 GRADER.
50 g jäst ,
1/2 dl olja,
2 tsk salt ,
6 dl grovt Rågmjöl ,
3 1/2 dl vetemjöl,
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA ihop resten av ingredienserna
i en annan bunke .
TILLSÄTT krosset .
Låt jäsa 45 minuter.
DEGEN ÄR GANSKA LÖS.
Tillsätt mer vetemjöl efter behov.
DELA degen i 2 delar , lägg i mjölade korgar
Låt jäsa 30 minuter.
GRÄDDA i 200 grader 45 minuter.
BARNVAGNS KAKOR 25 ST.
HEJSAN !
Här kommet ett gammalt recept från 1920 -talet.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg ,
socker och mjöl, lika mycket som ägget väger.
SÅ HÄR GÖR DU :
Ägg och socker vispas ordentligt .
Blanda i mjölet .
Rör ihop .
Med hjälp av 2 teskedar läggs
klickar av degen på smord plåt,
en bit ifrån varandra .
GRÄDDA i 225 grader ca 5 min.
När kakorna är gyllenbruna i kanten
är kakorna klara .
LYCKA TILL !
NALLEKAKA 1 ST.
HEJSAN !
Vi skulle fika Håkan och jag, sonen ville ha med
sina nallar vid fikat .
Då bakade vi denna mjuka kaka .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg,
3 dl socker,
3 dl vetemjöl,
2 tsk bakpulver,
1 tsk mald kardemumma,
2 tsk kanel,
(eller 3 tsk pepparkakskrydda)
1 1/2 dl mjölk,
100 g smör/margarin,
SÅ HÄR GÖR DU:
VISPA ägg och socker vitt och pösigt .
BLANDA samman mjölet med bakpulver
och kryddor och rör ner det i äggsmeten.
TILLSÄTT mjölken och det smälta smöret.
GRÄDDA i smord och mjölad form
i 175 grader ca 30 minuter.
KLART!
När kakan svalnat, ville sonen bjuda sina
kompisar med sina Nallar , så vi hade ett
stort Nalle - Kalas .
Och en del föräldrar .
LYCKA TILL !
och ha det så trevligt !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)