måndag 25 september 2017

MOROTSSOPPA MED STARK KORV. 4 PORT.



                    HEJSAN !

Denna  soppa  åt  jag  häromdagen ,  inte  dum  alls !
 soppan är bra för Dig som vill undvika mjölkprodukter.
När  Du inte använder buljong så behövs salt och citron
för att få upp smakerna .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

3  dl  röda  linser,
500 g  morötter,
vatten ,
1  gul  lök ,
2 - 3  cm  färsk  ingefära ,
2  vitlöksklyftor ,
smör ,
1  tsk  malen  spiskummin ,
2  burkar  kokosmjölk ,
salt  och  peppar ,
pressad  citron  efter  smak ,
300  g  stark  korv ,
färsk  krasse ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÖLJ  och  koka  linserna .
Sila  dem  när  de  är  mjuka .
Skala  och  skiva  morötterna .
Hacka  löken  och  riv  ingefäran
och  vitlöken .
HETTA  upp  smör  i  en  kastrull  och 
fräs  löken,  ingefäran  och  vitlöken .
Tillsätt  spiskummin  och  rör  runt .
Låt  det  fräsa  en  liten  stund  så  att
smakerna  utvecklar  sig .
HÄLL  på  lite  vatten  och  tillsätt 
sedan  morötterna .
Fyll  upp  med  vatten  så  det  nätt 
och  jämt  täcker  morötterna .
Koka  tills  de  är  mjuka  .
Häll  av  vattnet  och  spara  det  i  en
tillbringare .
HÄLL  de  kokta  linserna  i  kastrullen
med  morötter  och  tillsätt  kokosmjölken .
Mixa  slätt  med  en  mixerstav (eller mixa i en BLENDER)
SPÄD  med  morotsvattnet  och  eventuellt
mer  vatten  till  önskad  konsistens .
Smaka  av  med  salt  och  peppar  och  pressad  citron.
SLANTA  korven  och  stek  den  i  smör .

SERVERA  soppan  med  korvslantarna  och 
klippt  krasse .

LYCKA  TILL !

FULLKORNSBRÖD I KORG 2 ST.



                      HEJSAN !

Den  här  tycker  jag  att  Ni  ska  prova  att  göra,
mönstret  i  korgen  Du  använder  formar  sig  på
degen  när  den  jäser i korgen,  OBS!   -MJÖLAD  KORG.
VÄLV  upp  det  jästa  brödet,  på bakpappersklädd  plåt
och TA BORT KORGEN innan Du  sätter  in  plåten  i  ugnen

HÄR  ÄR  RECEPTET :
TAG  fram  en  bunke  och  häll i
5 dl  vatten , varmt  vatten,
2  dl  vetekross ,
1/2  dl  hela  linfrö,
KOKA  upp  vattnet  och  slå  det  över 
vetekross  och  linfrö .
LÅT  DET  SVALNA  TILL  37  GRADER.
50  g  jäst ,
1/2  dl  olja,
2  tsk  salt ,
6  dl  grovt  Rågmjöl ,
3 1/2  dl  vetemjöl,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

BLANDA  ihop  resten  av  ingredienserna
i  en  annan  bunke .
TILLSÄTT  krosset  .
Låt  jäsa   45  minuter.
DEGEN ÄR GANSKA LÖS.
Tillsätt  mer  vetemjöl  efter  behov.
DELA  degen  i  2  delar ,  lägg  i  mjölade  korgar
Låt  jäsa  30  minuter.
GRÄDDA  i  200  grader  45  minuter.

BARNVAGNS KAKOR 25 ST.



                     HEJSAN !

Här  kommet  ett  gammalt  recept  från  1920 -talet.

HÄR  ÄR  RECEPTET :

1  ägg ,
socker  och  mjöl,  lika  mycket  som  ägget  väger.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

Ägg  och  socker  vispas  ordentligt .
Blanda  i  mjölet .
Rör  ihop .
Med  hjälp  av  2  teskedar  läggs
klickar  av  degen  på smord  plåt,
en  bit  ifrån  varandra .
GRÄDDA  i  225  grader  ca  5  min.
När  kakorna  är  gyllenbruna  i  kanten
är  kakorna  klara .

LYCKA  TILL !

NALLEKAKA 1 ST.



             HEJSAN !

Vi  skulle  fika  Håkan  och  jag,  sonen  ville  ha  med
sina  nallar  vid  fikat .
Då  bakade  vi  denna  mjuka  kaka .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

2  ägg,
3  dl  socker,
3  dl  vetemjöl,
2  tsk  bakpulver,
1 tsk  mald  kardemumma,
2  tsk  kanel,
(eller  3  tsk  pepparkakskrydda)
1 1/2  dl  mjölk,
100  g  smör/margarin,

SÅ  HÄR  GÖR  DU:

VISPA  ägg  och  socker  vitt  och  pösigt .
BLANDA  samman   mjölet  med  bakpulver
och  kryddor  och  rör  ner  det  i  äggsmeten.
TILLSÄTT  mjölken  och  det  smälta  smöret.
GRÄDDA  i  smord  och  mjölad  form 
i  175  grader  ca  30  minuter.
KLART!

När  kakan  svalnat, ville  sonen  bjuda  sina 
kompisar med sina  Nallar ,  så  vi  hade  ett
stort   Nalle - Kalas .
Och  en  del  föräldrar .

LYCKA  TILL !
och  ha det så trevligt !