fredag 23 september 2016

MÅNDAGSSOPPA MED SOMMARSMAK 4 PERS.



HEJSAN !

Vad sägs om detta ?

HÄR ÄR RECEPTET :

1 dl spiralmakaroner ,
6 dl grönsaksbuljong ,
4 dl mjölk ,
2 dl riven , lagrad ost,
1 dl mellangrädde ,
1/2 dl finhackad persilja ,
1/2 dl finhackad dill,
1/2 dl finhackad gräslök,
salt å svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp buljong och mjölk.
Lägg i makaronerna.
Låt dem koka i 10 minuter.
Blanda ost och grädde.
LYFT kastrullen från värmen .
Rör ner ostblandningen i soppan .
Tillsätt det gryddgröna .
Smaksätt med salt och svartpeppar .

LYCKA TILL !

RIS A' LA MALTA - TOPPAR 6 PORT.



HEJSAN !

mmm....dagens efterrätt !

HÄR ÄR RECEPTET :

4 portioner  risgrynsgröt,
2 dl vispgrädde,
1 dl florsocker,
1/2 dl koncentrerad  apelsinjuice,
2 paket frysta  hallon,
1 glas vinbärs-GELE'
några blad citronmeliss
eller mynta.

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  grädden och vänd ner den i den kalla gröten
tillsammans med florsocker och apelsinjuice .
PACKA  massan  i kaffekoppar eller portionsformar
och ställ dem i frysen  1 timme .
Lossa sedan riset ur formarna med vass kniv och
garnera med några hallon .
SMÄLT  VINBÄRSGELE'  på svag värme och skeda
den över hallonen .
Passera resterande hallon  och  ringla  dem som sås
runt topparna .

GARNERA  med citronmelissblad  eller  mynta .

Hoppas att Ni gillar det !

LYCKA TILL !

SAFFRANSLAX MED CHAMPINJONER..3 PERS.



HEJSAN !

LYXIG  middag mitt i veckan !

3 skivor  lax,  2 cm tjocka
200 g champinjoner,
1 1/2 dl vitt vin, eller matlagningsvin,
1- 2 msk citronsaft ,
1 mindre gul lök ,
1 msk olivolja ,
1 dl hackad persilja ,
en aning saffran , ca 1/4 paket
salt och peppar.

SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA och skiva champinjonerna och låt dem dra
i blandningen av vin och citron  ca 30 min.
Hacka löken och fräs den i oljan i teflonpanna
några minuter .
Tillsätt persilja och saffran .
LÄGG ner laxskivorna och fräs 2 min. per sida .
Krydda och häll  över champinjoner med spad.
Sjud under lock i 4 - 5 minuter .

LYCKA TILL !

CURRYRIS MED RÄKOR 2 PERS.



HEJSAN !

Jag tål inte färska räkor,  men räkor i lag, i glasburk  går alldeles utmärkt ,
för min del .
Ibland  vill jag äta lite smalare och då kan det bli den här  !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 schalottenlök ,
1-2 tsk flytande lättmargarin,
1/2 - 1 tsk curry ,
1 1/2 dl ris ,
3 dl hönsbuljong ,
1/2 squash ,
200 - 300 g räkor ,
bladpersilja,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och hacka löken  och fräs den mjuk i margarin.
Tillsätt curry, ris och  hönsbuljong .
Koka under lock i 20 min.
SKÄR  squash i stavar , lägg dem i kokande vatten och
koka 1 minut .  LÅT rinna av .
Skala räkorna eller ta upp räkorna ur lagen.
Lägg squash  och räkor  på riset när några minuter av
koktiden återstår .
BLANDA om och toppa med bladpersilja .

LYCKA TILL !

SPARRISSALLAD MED PARMESAN 2 PERS.



HEJSAN !

Å  det här gott !

HÄR ÄR RECEPTET :

1/2 kg sparris, gärna vit och grön blandad,
1 tsk socker ,
späda spenatblad  eller salladsblad,
5- 10 körsbärstomater ,
några hyvlade skivor  parmesanost,

DRESSING :
1 hackad  schalottenlök ,
1/2 msk senap ,
1 msk vinäger ,
1 msk  olja  och
några msk  sparrisspad ,
1 msk lätt- CREME Fraiche .

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA vit och grön sparris om den är grov .
Skär i bitar och lägg ner den vita sparrisen  i
kokande lättsaltat vatten med 1 tsk  socker.
Koka vit sparris ca 10 min, lägg  i bitar av
grön sparris och koka ytterligare ca 10 min.
Låt rinna av men spara några msk spad .

BLANDA dressingen och vänd sparrisbitarna
i den.
Lägg upp på spenat - eller  salladsbädd  med
körsbärstomater i halvor och toppa med
hyvlad parmesan.

SERVERA  med rostad  tunn  brödskiva .

SMAKLIG MÅLTID ,  LYCKA  TILL !