lördag 28 januari 2017

FOCACCIA MED ROSMARIN, 1 BRÖD



           HEJSAN !

Det här blir ett STORT, underbart  gott  bröd .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50 g jäst ,
7 dl vatten ,
2 tsk salt ,
½ dl olivolja ,
ca 14 dl vetemjöl special ,
2 msk olivolja ,
1 msk torkad rosmarin eller 2- 3 msk hackad färsk ,
gourmetsalt eller medelhavssalt ,

SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA  jästen  i  en  bunke .  Värm  vattnet  till 
finger-värme, 37 grader .
Rör  ut  jästen  i  lite  av  vattnet .
Tillsätt  resten  av  vatten,  salt, ½ dl  olivolja och  mjöl.
ARBETA  kraftigt  till  en  smidig  och  lös  deg .
Häll  ut  degen  i en  bakpappersklädd  långpanna .
Tryck  ut  den  med  mjölad  hand  till  en  platta .
Låt  jäsa  under  duk  ca  30  minuter.
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Ringla  över  olivolja, rosmarin  och  gourmetsalt
eller  medelhavssalt .

GRÄDDA i mitten av ugnen ca 25 min.
SERVERA  brödet  nygräddat .

mmm...     LYCKA  TILL !

CHEESECAKE MED CHOKLAD OCH APELSIN, 8 BITAR.



         HEJSAN !

Denna  måste  Ni  smaka , till  något firande, mmm....så himla god !
Det går  inte att sluta äta !!  Bara en liten bit till !

HÄR ÄR RECEPTET :

PAJSKAL:
250 g Digestivekex,
100 g smält smör ,

FYLLNING :
400 g rumsvarm  PHILADELPHIAOST,
1 ½ dl  strösocker ,
2 ägg ,
½ dl färskpressad  apelsin ,
1 msk rivet apelsinskal ,
50 g mörk choklad ,
3 dl  CREME Fraiche ,
3 msk strösocker ,
mörk choklad till garnering .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  kexen i en matberedare .  Blanda i smöret.
Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant , 24cm i diameter.
Låt den vila i kylen  minst 30 minuter .
Sätt  ugnen på  175 grader .
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 5-6 min .

VISPA  ost, socker och ägg .
Blanda i apelsinsaft och skal .
Häll smeten i formen .
GRÄDDA  i nedre delen av ugnen  30- 35 min.

SMÄLT chokladen i vattenbad  eller  mikrovågsugn.
Blanda CREME Fraiche och  socker .
Rör i den smälta chokladen .
BRED  försiktigt  smeten  över  kakan .
Grädda  ytterligare  5- 6 min i nedre  delen av ugnen.
Låt  kakan  svalna  och  ställ  den  i  kylen  med  plast 
över ,  gärna  över  natten .

HYVLA  eller  riv  över  mörk choklad vid  servering .

LYCKA  TILL !