söndag 5 juli 2020
KOKT KYCKLING MED CITRONSÅS, ca 4 port.
HEJSAN !
Kokt kyckling med citronsås är det
godaste av godast .Ni måste smaka,
jag lovar Er, att alla i familjen gillar detta
Och särskilt den äldre generationen .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kyckling ca 1200 g
vatten
2 tsk salt/ liter vatten
1 lagerblad
1 morot + 1 gul lök
persiljekvistar
10 vitpepparkorn
CITRONSÅS :
2 msk smör/margarin
2 msk vetemjöl
4 dl buljong, från kycklingen
1 tsk rivet citronskal +
pressad citronsaft
salt, peppar
1 dl grädde
1 äggula
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ kycklingen och lägg ner den
i en gryta .
Mät upp och häll på så mycket vatten
att det täcker . Tillsätt salt .
LÅT det koka upp och skumma väl .
SKALA moroten och skär den i bitar.
Skala och klyfta löken .
Lägg ner morot, lök, lagerblad, peppar-
korn och persiljekvistar i grytan .
LÅT allt koka under lock på svag värme
ca 40 - 45 minuter .
Ta upp kycklingen och sila buljongen .
SMÄLT matfettet till såsen i en kastrull.
Rör ner mjöl och späd med buljongen .
Låt såsen koka 3-5 minuter .
RÖR ner rivet citronskal och smaka av
med citronsaft, salt och peppar .
Ta kastrullen från värmen .
RÖR ut äggulan med grädde och vispa
ner det i såsen .
Nu får inte såsen koka mera då kan den
skära sig .
BEFRIA kycklingen från skinn och ben.
Skär den i bitar. Lägg upp kycklingen
och häll över såsen .
STRÖ eventuellt lite rivet citronskal och
klippt dill över .
SERVERAS till små kokta potatis och
grönsallad med olika blad + lite GELE .
SMAKLIG MÅLTID !
YOGHURTGLASS MED HALLON , 2 PERS.
HEJSAN !
Den här glassen kallas också för turboglass,
för den går fort att tillaga i matberedaren
eller mixern .
HÄR ÄR RECEPTET :
125 g frysta hallon
3/4 dl mild naturell yoghurt, 0,5 %
2 tsk fruktsocker
DEKORATION :
Citronmeliss
1/2 mango , i klyftor
och skalad
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG de frusna bären i matberedaren
eller mixern . Tillsätt yoghurt med fruktsocker.
Kör ihop till en glass .
SKEDA upp i dessertglas och dekorera med
citronmeliss och mango .
Servera genast .
HOPPAS NI GILLAR DET !
FÄRGGLAD KORVMIDDAG, 2 PORT.
HEJSAN !
Med en mager korv får DU en lätt och
färgsprakande middag med MATVETE .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl matvete
1 3/4 dl vatten
2 paprikor
1/2 purjolök
3 wienerkorvar
5-6 cocktailtomater
1 tsk spiskummin
2 msk hackad persilja
SÅS :
1 dl CREME FRAICHE, 1%
1 msk svensk senap1/2 pressad vitlök
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA matvetet tillsammans med vattnet .
Rör om och låt koka på svag värme 15 min.
KÄRNA ur och tärna paprikorna.
Ansa och strimla purjolöken .
Skär korven i sneda bitar .
Halvera tomaterna .
FRÄS paprika och purjolök i lite matfett tills
de mjuknar .
Tillsätt korv och tomater.
Krydda med spiskummin .
Låt allt fräsa några minuter .
Strö över hackad persilja .
RÖR samman fraichen med senap och
pressad vitlök .
Smaka av med lite salt .
SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)