fredag 11 augusti 2023

MINA NYTTIGA HAVREBAUGETTER , 4 ST .

 

                      HEJSAN !

Goda bröd som jäser ihop på plåten 

under gräddningen .


HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst

2 dl vatten, fingervarmt

2 dl mjölk, fingervarm

1 1/2 tsk salt

25 g smält smör

2 dl havregryn

2 dl grovt rågmjöl

6 - 7 dl vetemjöl special

GARNERING : Havregryn 


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SMULA ner jästen i en bunke .

Tillsätt vatten och mjölk .

Blanda tills jästen lösts upp .

2)  TILLSÄTT salt, smör, havregryn

och rågmjöl .

Rör om ordentligt .

Tillsätt vetemjöl, lite i taget och 

blanda ihop allt till en smidig deg.

Knåda den kraftigt i några minuter

så att glutentrådarna blir starka.

3)  LÅT degen jäsa under bakduk

i 50 - 60 minuter.

4)  KNÅDA igenom degen på ett 

mjölat bakbord .

Dela den i 4 delar och forma dem 

till längder, ca 30 cm.

5)  LÄGG längderna bredvid varandra

med 2 - 3 cm mellanrum på en plåt

med bakplåtspapper.

Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.

Sätt ugnen på 225 grader .

6)  PENSLA bröden med vatten och strö 

över havregryn.

7)  GRÄDDA bröden mitt i ugnen i 15 -20 min.

Låt dem svalna på plåten .

ALL LYCKA TILL !


MIN GODA ÄPPELKAKA MED MANDELMASSA & PINJENÖTTER, 8 - 10 BITAR .

 

                    HEJSAN  !

Denna  kaka  bakas  med  DINKELMJÖL .

Frasigt, sött, syrligt och 

alldeles  underbart  gott !


HÄR ÄR RECEPTET :
100 g  mandelmassa

150 g  smör , rumsvarmt

eller margarin

1 3/4 dl strösocker

3 ägg

2 1/2 dl siktat dinkelmjöl

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 nypa salt


TOPPING :
2 - 3  äpplen i tunna skivor

t ex Ingrid Marie

1 msk mald kanel

2 msk strösocker

1/2 dl pinjenötter


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en springform 

eller en pajform (jag tog en pajform, för den vågiga kantens skull )

ca 24 cm i diameter .

2)  RIV mandelmassan fint .

3)  RÖR smöret vitt tillsammans med sockret 

i en bunke och tillsätt mandelmassan .

4)  TILLSÄTT  äggen, ett i taget och rör om .

5)  SIKTA ner dinkelmjöl, vaniljsocker, bakpulver

samt salt och rör om till en slät smet .

Bred ut smeten i formen .

6)  TOPPING :
FÖRDELA  äppelskivorna i smeten, pudra över

kanel samt socker.

Strö över pinjenötterna.

7)  GRÄDDA kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter.

Känn med en sticka så att den är färdiggräddad .

Låt kakan svalna på ett galler .

8)  SERVERA den gärna med vaniljsås eller 

vispad  grädde .

Pinjenötter är en god topping på äppelkakan .


Hoppas Ni gillar kakan !

LYCKA TILL !