HEJSAN !
Goda bröd som jäser ihop på plåten
under gräddningen .
HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst
2 dl vatten, fingervarmt
2 dl mjölk, fingervarm
1 1/2 tsk salt
25 g smält smör
2 dl havregryn
2 dl grovt rågmjöl
6 - 7 dl vetemjöl special
GARNERING : Havregryn
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SMULA ner jästen i en bunke .
Tillsätt vatten och mjölk .
Blanda tills jästen lösts upp .
2) TILLSÄTT salt, smör, havregryn
och rågmjöl .
Rör om ordentligt .
Tillsätt vetemjöl, lite i taget och
blanda ihop allt till en smidig deg.
Knåda den kraftigt i några minuter
så att glutentrådarna blir starka.
3) LÅT degen jäsa under bakduk
i 50 - 60 minuter.
4) KNÅDA igenom degen på ett
mjölat bakbord .
Dela den i 4 delar och forma dem
till längder, ca 30 cm.
5) LÄGG längderna bredvid varandra
med 2 - 3 cm mellanrum på en plåt
med bakplåtspapper.
Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader .
6) PENSLA bröden med vatten och strö
över havregryn.
7) GRÄDDA bröden mitt i ugnen i 15 -20 min.
Låt dem svalna på plåten .
ALL LYCKA TILL !