måndag 7 november 2016
ÄPPELTÅRTA MED APRIKOS 4-6 PORT.
HEJSAN !
FIN liten höst-tårta som är en variant av den
klassiska FLAN PARISIEN .
Mycket god och ser vacker ut !
HÄR ÄR RECEPTET :
75 g smör/margarin ,
1 1/2 dl vetemjöl ,
1 - 2 msk vatten ,
3- 4 äpplen ,
2 msk smält smör ,
1-2 msk strösocker ,
1 dl aprikosmarmelad ,
1- 2 msk rostade mandelflagor ,
SERVERING :
Vispad grädde
UGN 200 Grader .
SÅ HÄR GÖR DU :
ARBETA snabbt samman smör, mjöl och vatten till en deg.
Svep in degen i plastfolie och låt den vila kallt 30 minuter.
KAVLA ut degen tunt på plåt med bakplåtspapper .
Täck gärna med plastfolie så är det enklare att kavla tunt.
Skär ut en rundel med en mattallrik som mall .
SKALA och skär äpplena i tunna skivor .
Lägg skivorna på degplattan som taktegel .
Pensla med smält smör och sockra .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 35 minuter .
Täck kakans kant med aluminiumfolie och grädda
ytterligare 10 minuter .
PENSLA den heta kakan med aprikosmarmelad och
strö över mandel .
KLIPP av bakplåtspappret runt kakan och lyft över
den på ett tårtfat .
Ni ångrar Er inte !
LYCKA TILL !
PLOMMONSPÄCKAD FLÄSKKARRE' 4 PORT.
HEJSAN !
Det här var längesen, men det är ju så himla gott !
Jag tog kotlettrad och stoppade i katrinplommon .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg kotlettrad el, FLÄSKKARRE' ,
10- 15 urkärnade katrinplommon ,
1 1/2 tsk salt ,
2 krm vitpeppar ,
1 msk smör /margarin ,
TILLBEHÖR :
Kokt potatis ,
gröna bönor ,
äppelmos.
UGN 125 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
GÖR två hål genom hela steken, använd skaftet av en träsked .
Stoppa in katrinplommonen från båda sidor så hela köttbiten
blir späckad .
KRYDDA köttet med salt och peppar runt om .
Smörj en ugnsfast form med matfett .
Lägg kotlettraden i formen .
STICK in en köttermometer , se till att spetsen hamnar i
köttets tjockaste del ,
Stek mitt i ugnen tills termometern visar 68 grader ca 1 1/2 tim.
Svep in steken i aluminiumfolie .
Låt vila ca 10 minuter .
Skär loss benet och skiva köttet .
SÅS :
4 dl sky+ grädde ,
2 msk vetemjöl ,
salt , peppar ,
eventuellt soja ,
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ur ugnsformen med ca 2 dl varmt vatten .
Mät upp skyn och häll det i en kastrull.
Red med mjöl utrört i lite vatten .
Koka upp såsen under vispning och låt koka 3- 5 min.
SPÄD med lite mer vatten eller grädde om det behövs .
Smaka av med salt och peppar .
TILLSÄTT eventuellt ett par droppar soja, till lagom färg.
SMAKLIG MÅLTID
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)