måndag 7 november 2016

ÄPPELTÅRTA MED APRIKOS 4-6 PORT.


HEJSAN !

FIN  liten  höst-tårta  som  är  en  variant av  den 
klassiska  FLAN  PARISIEN .
Mycket god  och ser vacker ut !

HÄR ÄR RECEPTET :
75 g smör/margarin ,
1 1/2 dl vetemjöl ,
1 - 2 msk vatten ,
3- 4 äpplen ,
2 msk smält smör ,
1-2 msk strösocker ,
1 dl aprikosmarmelad ,
1- 2 msk rostade mandelflagor ,
SERVERING :
Vispad  grädde
UGN  200  Grader .

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
ARBETA  snabbt  samman  smör,  mjöl  och  vatten  till  en  deg.
Svep  in  degen  i  plastfolie  och  låt  den  vila  kallt  30  minuter.
KAVLA  ut  degen  tunt  på  plåt  med  bakplåtspapper .
Täck  gärna  med  plastfolie  så  är  det  enklare  att  kavla  tunt.
Skär  ut  en  rundel  med  en  mattallrik  som  mall .
SKALA  och  skär  äpplena  i  tunna  skivor .
Lägg  skivorna  på  degplattan  som  taktegel .
Pensla  med  smält  smör  och  sockra .
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen  ca  35  minuter .
Täck  kakans  kant  med  aluminiumfolie  och  grädda
ytterligare  10  minuter .
PENSLA  den  heta  kakan  med  aprikosmarmelad  och
strö  över  mandel .
KLIPP  av  bakplåtspappret  runt  kakan  och  lyft  över 
den  på  ett  tårtfat .

Ni ångrar Er inte !

LYCKA  TILL !

PLOMMONSPÄCKAD FLÄSKKARRE' 4 PORT.


HEJSAN !

Det här var längesen,  men det är ju så himla gott !
Jag tog kotlettrad  och stoppade i katrinplommon .

HÄR ÄR RECEPTET :

1 kg kotlettrad el, FLÄSKKARRE' ,
10- 15  urkärnade katrinplommon ,
1 1/2 tsk salt ,
2 krm vitpeppar ,
1 msk smör /margarin ,

TILLBEHÖR :
Kokt potatis ,
gröna bönor ,
äppelmos.
UGN 125 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
GÖR  två  hål  genom  hela   steken, använd skaftet av en träsked .
Stoppa  in  katrinplommonen  från  båda  sidor  så  hela  köttbiten
blir  späckad .
KRYDDA  köttet  med  salt  och  peppar  runt  om .
Smörj  en  ugnsfast  form  med  matfett .
Lägg  kotlettraden  i  formen .
STICK  in  en  köttermometer , se  till  att  spetsen  hamnar  i 
köttets  tjockaste  del ,
Stek  mitt  i  ugnen  tills  termometern  visar  68  grader  ca 1 1/2 tim.
Svep  in  steken  i  aluminiumfolie  .
Låt  vila  ca  10  minuter  .
Skär  loss  benet  och  skiva  köttet .

SÅS :
4 dl sky+ grädde ,
2 msk vetemjöl ,
salt , peppar ,
eventuellt  soja ,
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  ur  ugnsformen  med  ca  2  dl  varmt  vatten .
Mät  upp  skyn  och  häll  det  i  en  kastrull.
Red  med  mjöl  utrört  i  lite  vatten .
Koka  upp  såsen  under  vispning  och  låt  koka  3- 5 min.
SPÄD  med  lite  mer  vatten  eller  grädde  om  det  behövs .
Smaka  av  med  salt  och  peppar  .
TILLSÄTT  eventuellt  ett  par  droppar  soja,  till  lagom  färg.

SMAKLIG  MÅLTID

LYCKA TILL !