lördag 24 september 2022

KOKTA GRÖNSAKER MED ÄDELOSTSÅS , 4 port. (lunch/middag) .

 


                                    HEJSAN  !


Du kan byta ut ädelosten mot en annan smakrik ost 

typ , västerbottenost eller parmesanost . mm....!


HÄR ÄR RECEPTET :
ca 1 kg späda grönsaker t ex morötter

i olika färger, späd lök och sparris .

OSTSÅS :

3 - 4 dl creme fraiche

ca 1 1/2 dl riven ädelost

GARNERING 

gräslök


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KOKA  grönsakerna var för sig i lättsaltat vatten

tills de är precis klara .

2)  OSTSÅS :  BLANDA  creme fraiche och ädelost

i en kastrull .

Värm såsen tills osten smält.   Smaka av med salt .

3)   LÄGG upp de kokta grönsakerna på en tallrik

och servera dem med ostsås och lite hackad gräslök .


VARSÅGODA !

LYCKA TILL !

VÅRAN GODA KOKOSSMULPAJ MED HALLON , 4 port , (dessert) .



                         HEJSAN  !


TÄNK att något så  enkelt  kan vara så gott !

FÅR det vara en bit smulpaj med vaniljsås 

till fikat .

Njut en liten smula ...


HÄR ÄR RECEPTET :
40 g smör/margarin

1 ägg

3/4 dl strösocker

2 dl kokosflingor

1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

FYLLNING :
400 g hallon

1/2 msk potatismjöl

1/2 msk strösocker

GARNERING :

hallon

florsocker

TILLBEHÖR :

Vaniljsås,  vispgrädde, vaniljglass

eller råkräm ,  se receptet .


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT ugnen på 200 grader.

2)  Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något .

Vispa ägg och socker pösigt .

Tillsätt kokos, mjöl, blandat med bakpulver och det 

smälta smöret .

Låt det stå och svälla en stund .

3) FYLLNING :
FÖRDELA hallonen i 4 små portionsformar eller

i en stor form .

Strö över potatismjöl blandat med socker .

Fördela smeten över bären .

4)  GRÄDDA strax under mitten i ugnen till fin 

färg , 20 - 25 minuter .

5)  VID SERVERING :

GARNERA eventuellt med hallon och pudra över

lite florsocker.

SERVERA med vaniljsås, vispad grädde , 

vaniljglass eller  


RÅKRÄM : är ett fluffigt alternativ till glass, grädde och vaniljsås .

receptet är beräknat för 4 personer .

Vispa 2 äggulor, 2 msk strösocker och 1 msk vaniljsocker fluffigt.

Vispa 2 dl vispgrädde ganska fast .

Vänd ner ägg vispet i grädden .


LYCKA TILL !





                       

 

MIN LJUVLIGA , KANTARELLPAJ MED VÄSTERBOTTENOST , 6 PORT , (bjudning) .

 


                        HEJSAN  !


mm...!  så underbart gott !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :

100 g smör/ margarin

2 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

2 msk kallt vatten 

FYLLNING :

1 liten broccoli 

200 g kantareller

1 msk smör

salt

1 röd paprika

2 1/2 dl riven västerbottenost

ÄGGSTANNING :

3 ägg

3 dl vispgrädde

1 tsk salt

2 krm peppar

GARNERING :
Smörstekta kantareller

se punkt 4 och 6 

persilja 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)   PAJDEG :  BLANDA smör , vetemjöl, grahamsmjöl

och  vatten till en deg,  gärna i matberedare .

Kavla ut degen och klä en form som är 25 cm i diameter .

Låt stå i kylen ,  30 minuter.

2)  SÄTT ugnen på 225 grader .

3)  FÖRGRÄDDA  pajskalet i 30 minuter .

*4)  FYLLNING :  SKÄR broccolin i små bitar och koka

dem i  ca 10 minuter  .   Låt rinna av .

*ANSA och stek svampen i en stekpanna med smör ,  salta.

Kärna ur och strimla paprikan .

5)  ÄGGSTANNING :  VISPA  samman ägg, grädde, salt

och peppar .

*6)   FYLLNING  :   STRÖ  riven ost och broccoli i pajskalet.

Slå på äggstanningen  och strö ut paprikan och hälften av den

stekta svampen .

7)  GRÄDDA strax under mitten  i ugnen , ca 30 minuter .


8)  VID SERVERING : GARNERA  med resten av den stekta 

svampen och persilja .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !