fredag 1 februari 2019

LAKRITSGLASS , 6 - 8 PERS.




                    HEJSAN !

Passa på att göra när någon/något ska firas !
mmm...himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk, 3%
2 msk lakritspulver
6 äggulor
1 1/2 dl  strösocker

SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL grädde, mjölk och lakritspulver i en kastrull
och låt koka upp .
Vispa äggulor och socker till en fluffig smet i en
separat bunke.
Häll den varma massan över äggsmeten i en jämn stråle
och vispa under tiden. Häll tillbaka i kastrullen och värm
på medelvärme till 85 grader.
HÄLL massan i en bunke och låt stå i  kylskåp till nästa dag.
Kör  massan i glassmaskin.  Fyll glassen i en bunke och låt
stå i frysen i minst 2 timmar .

ALL LYCKA TILL !

SOCKERKAKA med björnbär, citron och pistasch,,, 1 kaka. (glutenfri)





                   HEJSAN !

mmm...Smaka på den här !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl ris-mjöl
3/4 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
3/4 dl skalade pistaschnötter, hackade
1 citron skal och saft
smör eller margarin till formen
kokosflingor till formen
125 g björnbär, färska eller frysta
GLASYR :
2 1/2 dl florsocker
2 msk citronsaft
pistaschnötter hackade

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Smält smör /margarin.  Vispa ägg och socker ljust och fluffigt
och vispa sedan ner det smälta smöret.  Blanda rismjöl,  potatis-
mjöl  och  bakpulver.
Vänd ner mjöl, pistaschnötter, citronskal och -saft.
Smörj en form och bröa den med kokosflingor.
Häll smeten i formen och strö över björnbär .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
Låt svalna helt.
GLASYR : Rör ihop florsocker och citronsaft till en trögflytande
glasyr.  Skeda glasyren över kakan och strö över pistaschnötter.

LYCKA TILL !