fredag 9 december 2016
KRYDDIG RÖDKÅL MED ÄPPLE , 6 PORT.
HEJSAN !
Det här var himla gott - det måste Ni smaka !
ca 500 g rödkål,
1 stort äpple (ca 250 g)
6 hela nejlikor,
1 tunt skivad lök,
6 dl vatten,
2 lagerblad,
2 kanelstänger,
1 tsk spiskummin,
2 tsk malen koriander,
1/4 tsk cayennepeppar, (om Du vill)
2 msk ÄPPEL- eller vitvinsvinäger,
1 msk farinsocker,
1 msk smör/margarin,
salt och nymald svartpeppar.
SÅ HÄR GÖR DU :
DELA rödkålshuvudet i 4 delar, skär bort stocken
och strimla kålen fint .
Dela äpplet i 4 delar och ta bort kärnhuset .
Stick in kryddnejlikorna i den ena fjärdedelen .
Hacka de övriga .
LÄGG kål, äpple (och klyftan med kryddnejlikor), lök,
vatten, lagerblad, kryddor, vinäger, socker, salt och
peppar i en stor kastrull .
LÅT koka upp och sedan sjuda i 25 minuter under
omrörning då och då tills kålen mjuknat.
TA AV locket och höj värmen .
Låt det koka kraftigt i 5 minuter tills all vätska
har kokat in .
TA bort äppelklyftan med kryddnejlikor, lagerblad
och kanelstänger .
SMAKA AV om det behövs mer salt och peppar
och blanda ner smör/margarinet.
Den här rätten blir bara bättre av att lagas i förväg
och få tillfälle att utveckla sina smaker .
GOD - JUL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)