fredag 9 december 2016

KRYDDIG RÖDKÅL MED ÄPPLE , 6 PORT.



   HEJSAN !

 Det här var himla  gott - det  måste  Ni  smaka !

 ca  500 g  rödkål,
1  stort  äpple (ca 250  g)
6   hela  nejlikor,
1  tunt  skivad  lök,
6  dl  vatten,
2  lagerblad,
2  kanelstänger,
1  tsk  spiskummin,
2  tsk  malen  koriander,
1/4 tsk  cayennepeppar, (om Du vill)
2  msk  ÄPPEL- eller  vitvinsvinäger,
1  msk  farinsocker,
1  msk  smör/margarin,
salt  och  nymald  svartpeppar.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

DELA  rödkålshuvudet  i  4  delar, skär  bort  stocken
och  strimla  kålen  fint .
Dela  äpplet  i  4  delar  och  ta  bort  kärnhuset .
Stick  in  kryddnejlikorna  i  den  ena  fjärdedelen .
Hacka  de  övriga .
LÄGG  kål, äpple (och klyftan med kryddnejlikor), lök,
vatten, lagerblad, kryddor, vinäger, socker, salt och
peppar  i  en  stor  kastrull .
LÅT  koka  upp  och  sedan  sjuda  i  25  minuter  under
omrörning  då  och  då  tills  kålen  mjuknat.
TA  AV  locket  och  höj  värmen  .
Låt  det  koka  kraftigt  i  5  minuter  tills  all  vätska 
har  kokat  in .
TA bort  äppelklyftan  med  kryddnejlikor,  lagerblad
och  kanelstänger .
SMAKA AV  om  det  behövs  mer  salt  och  peppar
och  blanda  ner  smör/margarinet.

Den  här  rätten  blir  bara  bättre  av  att  lagas  i  förväg
och  få  tillfälle   att  utveckla  sina  smaker .

           GOD  -  JUL !