måndag 9 december 2019

SNÄLLA FIGURPEPPARKAKOR,




                              HEJSAN !

Dags för det stora JULBAKET .
Det här blir en bra lätthanterlig deg, för små och stora
som vill göra hjärtan, pepparkaks-gummor, gubbar ,
änglar och grisar och allt vad Ni har i pepparkaksmått!

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
5 dl socker
2 dl vatten
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk malda nejlikor
1 msk bikarbonat
1 1/2 liter vetemjöl (ca 900 g)

SÅ HÄR GÖR NI :
RÖR smör eller margarin, socker och sirap smidigt .
Tillsätt vatten, kryddor och bikarbonat .
ARBETA in mjölet och låt degen vila insvept i folie
eller plast över natten i kylskåpet .
KAVLA ut degen och ta ut figurer med mått .
GRÄDDA i 200 -225 grader 5 - 7 minuter och låt
figurerna svalna på plåten .
HOPPAS PÅ TREVLIG BAK-DAG !

TIPS !
Bakar Du med barnen eller barnbarnen , så
kanske varannan gång ,med "min plåt" och                                  
varannan  gång med "Din plåt " in i ugnen
dessutom var sin bak-burk  att lägga sina figurer i .
Det blir lugnast så !  Alla är nöjda och jätteglada !

GOD - JUL !

UPPÅKRAKAKOR, 40 ST .




                      HEJSAN !

Förr om åren bakades dessa kakor flitigt .
Dags att göra ett nytt försök !
Spröda och jättegoda, minns jag .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl florsocker
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
200 g smör
PENSLING OCH GARNERING :
Uppvispat ägg
pärlsocker
hackad mandel

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG socker och de båda mjöl- sorterna
direkt  på bakbordet .
Skiva smöret och lägg det ovanpå .
Hacka med en kniv till en grynig massa.
ARBETA ihop till en smidig deg .
Rulla ut degen till en tjock längd, ca 5 cm i
diameter .  Låt den ligga i kylskåpet ca 1 tim.
Sätt under tiden UNEN på 175 grader .
SKÄR degrullen i mycket tunna skivor
med en vass kniv.
Låt dem ligga i rumstemperatur och mjukna
till något .
Vik ihop kakorna nästan dubbla .
PENSLA med ägg och vänd dem i pärlsocker
blandat med hackad mandel .
Lägg kakorna på bakplåtspappersklädd plåt
och grädda dem i UGNEN tills de fått fin färg
ca 10 minuter .

GOD - JUL !

FASTER INGEGÄRDS NOUGATKAKOR, 60 ST.



                      HEJSAN !

Min faster Ingegärd, bakade inte mycket,
men de här hade en väninna, till henne  gjort, så det
ville faster också göra - jättegoda tyckte alla!

HÄR ÄR RECEPTET :
NOUGAT :
1 dl sötmandel
1 dl socker
DEG :
4 1/2 dl vetemjöl
3/4 dl socker
200 g smör
1 äggula

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA mandeln grovt.  Lägg sockret
till nougaten i en stekpanna .
Låt det smälta på medelstark värme .
Rör om då och då med en träsked  så
det  smälter  jämnt  och  får  en  ljus-
brun färg .
DRA stekpannan från värmen och rör
ner mandeln i det smälta sockret .
Häll  genast  upp  massan  på  ett  bak-
plåtspapper  på  plåt .
Låt den stelna .
BLANDA  och  socker  till  degen direkt
på  bakbordet .
Skiva smöret och lägg det ovanpå .
Hacka med en kniv till en grynig massa .
Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg.
STÖT nougaten i en mortel tills den ganska
finfördelad .
Blanda in nougaten i degen .
RULLA ut degen till en längd, ca 5 cm i diameter.
Låt den ligga i kylskåpet ca 1 timma.
Sätt under tiden UGNEN på 200 grader.
SKÄR rullen i ganska tunna skivor med vass kniv.
Lägg kakorna på bakplåtspapper på plåt.
GRÄDDA kakorna i mitten av ugnen tills de fått
fin färg, ca 10 minuter .
UNDERBART GODA !

GOD - JUL !