söndag 20 februari 2022

KOKOSPLÄTTAR MED STEKT BANAN , 4 PORTIONER .

 


                                           HEJSAN !


mm...!

Du kan steka plättarna i förväg och värma vid servering .

Lägg dem på en plåt och värm ca 10 min i 175 grader .

HÄR ÄR RECEPTET :

1 ägg

2 dl gräddfil eller filmjölk

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 dl kokosflingor

1 msk strösocker

1 /2 tsk salt

25 g smör/margarin

STEKT BANAN 

2 bananer 

2 msk smör

2 msk honung

TILLBEHÖR 

vaniljglass

rostade kokosflingor


SÅ HÄR GÖR DU :

VISPA samman ägg och gräddfil .

Blanda ner allt torrt .

Smält smöret och rör i .

Det blir en tjock smet .

HETTA upp en liten stekpanna eller plättlagg.

Smörj med lite matfett .

Klicka ut smeten och stek 12 plättar gyllene .

STEKT BANAN :

SKALA och skiva bananerna .

Smält smöret, lägg i bananskivor och honung .

Stek på medelvärme tills det börjar puttra och

se gyllene ut .

SERVERA plättarna med bananer, glass och 

kanske rostad kokos, som Du gör i het torr panna .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


LÅNGPANNERUTOR , 20 BITAR .

 

                                 HEJSAN !


Jättegoda  bröd ,  att  göra  och  att  käka !                                  

 Varsågoda !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

5 dl standardmjölk

2 msk flytande honung

1 msk salt

1 dl linfrö

4 1/2 dl rågsikt

7 dl dinkelmjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA ner jästen i en degbunke .

Värm mjölken till 37 grader .

Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig .

Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrö, rågsikt

och nästan allt dinkelmjöl spara lite till utbakning .

Arbeta degen tills Du känner att den är smidig och släpper 

från  degbunkens kanter,  tillsätt mer mjöl om det behövs .

Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter .

TÄCK  en långpanna ca 30 x 40 cm ,  med bakplåtspapper 

och tryck med fingrarna ut degen över hela långpannan .

Forma  rutor genom att trycka ner degskrapan genom hela

degen ända ner i botten på pannan .

Jäs övertäckt ca 30 minuter .

SÄTT ugnen på 225 grader .

Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter ,  eller

tills brödet fått fin färg .

LÅT svalna på galler .


LYCKA TILL !



TIPS !

 


                          TIPS !


FYLL EN PÅSE eller LITEN KORG  

MED HEMBAKAT BRÖD 

OCH GE TILL NÅGON DU TYCKER OM !


LYCKA TILL !

SAFTIGT DINKELBRÖD , 2 RUNDA BRÖD .

 


                                                      HEJSAN  !

Detta bröd är också väldigt saftigt och gott .

Men inte fullt så mycket  olika gryn i brödet .

Som  det  förra .

Men går ändå åt "som smör i solsken "!

 Försvinnande gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

5 dl vatten

2 tsk sirap

1 tsk flingsalt

6 dl vetemjöl special

5 1/2 dl dinkelmjöl fullkorn 

1 dl dinkelflingor

GARNERING :

sesamfrö,+ valfri kross


SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en degbunke .

Värm vattnet till 37 grader .

Lös upp jästen i lite av vattnet .

Tillsätt resterande mängd vatten, sirap, olja,

salt, nästan allt mjöl samt dinkelflingor .

Arbeta samman med kraftiga tag till en deg .

Om det behövs tillsätt mera mjöl, degen ska 

släppa från degbunkens kanter .

Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter .

SÄTT ugnen på 250 grader .

Ta upp degen på mjölat bakbord .

Dela degen i två lika stora delar och forma till

två runda limpor .

Strö över det Du önskar garnera med .

Låt degen jäsa övertäckt ytterligare 30 minuter .

SÄNK ugnstemperaturen till 225 grader, men

sätt in bröden omgående i nedre delen av ugnen.

GRÄDDA 25 - 30 minuter .


LYCKA TILL !