måndag 25 oktober 2021

MINUTGLASS , 3 - 4 PORT.

 


                                      HEJSAN  !

På en kurs en gång i tiden  år 2000 ,  fick  vi alla deltagare  

göra en glass,  på  detta  sätt !


HÄR ÄR RECEPTET :

4 dl frysta bär - svarta vinbär,  hallon,  jordgubbar,  blåbär

2 dl  mild yoghurt

2 msk florsocker 


SÅ HÄR GÖR DU :

MOSA  bären  i  en  matberedare  och  häll  sedan 

ner  yoghurt  och florsocker .

De frysta  bären  gör  att  det  blir  glasskonsistens .

LÄGG  upp  glassen  i  portionsskålar-  eller  glas

Servera omedelbart .

Gott,  smalt  och  snabblagat  !

VARSÅGODA !


SNABB - BRÖD MED NÖTTER FRÖER OCH FRUKT , 2 LIMPOR .

 


                                           HEJSAN !


Detta brödet är gott till frukost och  till  mellanmål,

hållbart om Du förvarar det lufttätt .

HÄR ÄR RECEPTET :

3 dl grahamsmjöl

1 dl grovt rågmjöl

1 msk salt

1 msk bakpulver

ca 10 dl vetemjöl

1 dl russin

12 torkade aprikoser, klippta

1 dl hackade valnötter

1 dl hackade hasselnötter (kan uteslutas)

1/2 dl linfrö

3 dl solrosfrön

5 dl standardfilmjölk

5 dl vatten

1 dl mörk sirap 


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 175 grader .

Blanda samman grahamsmjöl, rågmjöl, salt och bakpulver

med halva mängden vetemjöl i en degbunke .

Vänd ner frukten, hackade nötter och frön, blanda noga .

TILLSÄTT filmjölk och vatten samt mörk sirap .

Tillsätt resten av vetemjölet i  smeten, men bara tills  den är

lagom kladdig , degen ska vara mer kladdig än vanlig deg .

SMÖRJ och bröa två stycken formar ca 1 1/2  liter vardera .

Häll smeten  i formarna  och  grädda  i  nedre  delen av  ugnen 

ca  50 minuter.    Känn  med  sticka ,  de  ska  vara  lite  lätt  

kladdiga  i  mitten .

Så himla goa !

LYCKA TILL !

LAX I UGN MED SPARRIS OCH OLIVER , 4 PORT .

 


                                                     HEJSAN !


Det här blev lite "Du tar vad Du har "

när det gäller sparris och oliver, men , 

det blev väldigt gott,  så det får jag göra igen !

VARSÅGODA NI OCKSÅ !


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g skinnfri  laxfile'

400 g grön sparris

4 msk olivolja

400 g små kvisttomater,

t ex  ROMANTICA

30 g svarta oliver

25 g parmesanost

flingsalt

svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader .

LÄGG laxen i en ugnsfast form .  Skär bort de nedersta 

träiga delarna på sparrisen och lägg den ansade sparrisen

i formen tillsammans med laxen .

Tillsätt även tomater och oliver.  Ringla olja över .

Stek i ugnen i ca 20 minuter eller tills laxen är klar .

RINGLA  lite extra olja över grönsakerna ,  strö på 

flingsalt och hyvla över parmesan .

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !