fredag 1 april 2016

MANDELTÅRTA , 10 BITAR .

HEJSAN !

Smak på denna, ni ångrar er inte !
Ljuvligt god med kolasmak .
HÄR ÄR RECEPTET :
MARÄNG :
6 äggvitor ,
2 dl florsocker ,
200 g sötmandel

KOLAKRÄM :
2 1/2 dl vispgrädde ,
1 1/2 dl strösocker ,
1/2 dl sirap ,

TILL SERVERING :
3 dl vispgrädde .

SÅ HÄR GÖR DU:
VISPA äggvitorna till hårt skum . Tillsätt sockret , lite i taget ,
under kraftig vispning .
Vänd ner mandeln .
BRED ut smeten i en långpanna 25 x 35 cm , klädd med  bakplåtspapper .
Om Du smörar pappret lossnar kakan lättare .
GRÄDDA mitt i ugnen , 175 grader , i 20-30 minuter .
Låt kakan svalna något innan pappret tas bort .
BLANDA alla ingredienser till kolakrämen i en kastrull .
Koka kraftigt tills krämen är tjockflytande, ljusbrun och har fått kolasmak 5-10 min.
Krämen tjocknar ytterligare när den kallnar .
BRED den varma krämen över kakan . Låt kallna .
Vispa grädden och garnera kakan med vinbär , eller vad Du tycker .

LYCKA TILL !

GRILJERADE KYCKLINBEN 6 PORT .

HEJSAN !

GILLAR NI DETTA ?

HÄR ÄR RECEPTET :
6 ST KYCKLINGBEN.

MARINAD:
1 msk  finhackad syltad ingefära ,
1 msk hackad timjan ,
3 msk DIJON-senap ,
3 msk flytande honung ,
3 msk vispgrädde ,
1/2 msk pressad  citronsaft ,
1 msk hela gula senapsfrön ,
salt å svartpeppar .

SÅS:
2 dl CREME Fraiche ,
3 msk av marinaden .

SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda ihop ingredienserna till marinaden .
Lägg undan 3 msk av marinaden till såsen .
(OBS: Detta måste ske innan kycklingen läggs ner i marinaden )
Lägg ner kycklingbenen  i resten av marinaden .
Låt marinera i minst 20 minuter , helst över natten .
Ugnsbaka benen gyllenbruna ca 20 minuter i 200 grader  och
ös med spadet efter halva tiden .
BLANDA  CREME Fraiche  med den sparade marinaden.
Klä toppen av kycklingklubban med en bit folie .
SERVERA MED SÅSEN .

LYCKA TILL !

VEGETARISK LASAGNE 4 PORT .

HEJSAN!

DAGENS  MIDDAG :
mmm...himla god !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 Zucchini, skivad på längden,
1 Aubergine, skivad på längden,
1 riven vitlöksklyfta ,
2 msk olivolja ,
100 g skivad svamp ,
1 grovt hackad rödlök ,
1 msk torkade örtkryddor ,
t ex salvia, oregano, basilika ,
2 1/2 dl matlagningsgrädde ,
2 dl tomatsås på burk, t ex pastasås ,
200 g färska lasagneplattor ,
3 dl riven ost , ALLERUM HERRGÅRD,
salt och svartpeppar .

SÅ HÄR GÖR DU:
SÄTT ugnen på 250 grader.  Gnid in Zucchinin och Auberginen med den
rivna vitlöken och pensla med 1 msk olivolja .
Lägg skivorna på en plåt och rosta 10 minuter på mittfalsen .
SÄNK ugnen till 200 grader .
Hetta upp en stekpanna , lägg i svampen och vänd runt den ett par gånger.
Ringla över 1 msk olivolja och bryn svampen .
Låt rödlöken och örtkryddorna vara med på slutet .
HÄLL på grädde och tomatsås . Rör om och smaka av med salt å peppar.
Varva lasagneplattorna  med den varma svamp- och tomatsåsen ,
Auberginen  och  Zucchinin.
Strö på den rivna osten och gratinera i ca 20 minuter på mittfalsen .
NJUT rätten som den är eller som tillbehör  till kyckling eller skaldjur .

HOPPAS ATT NI GILLAR DENNA,  

LYCKA TILL !