lördag 12 september 2020

DUBBEL SOCKERKAKA , 12 BITAR .



                      HEJSAN !
Ibland saknar jag en riktigt lyxig, fylld
sockerkaka, som passar till ett glas kall mjölk !
Det  brukar bli en favorit hos både
små och STORA gäster.

HÄR ÄR RECEPTET :
Kaka :
smör till formen
ströbröd eller mjöl
2 ägg
2 dl strösocker
1/2 dl MUSCOVADOSOCKER
100 g smör /margarin
1 dl mjölk
2 msk STARKT, kallt kaffe
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
FYLLNING :
125 g mörk choklad(64- 70%)
1 dl vispgrädde
25 g  RUMSTEMPERERAT  smör/margarin

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 175 grader .
Smörj och bröa en sockerkaka-form
som rymmer 2 liter .
VISPA ägg och socker och MUSCOVADO -
-socker pösigt .
Smält smör i en kastrull och häll i
mjölk och kaffe .
BLANDA ihop de torra ingredienserna
i en bunke .
Rör ner vätskan tillsammans med de torra
ingredienserna i äggsmeten .
HÄLL smeten i formen och grädda mitt i
ugnen i ca 50 minuter .
Prova med en sticka om kakan är färdig .
Ta ut kakan och låt den vila i formen i 5 min.
Vänd sedan upp den på en tallrik och låt svalna
under formen .
HACKA chokladen och ställ den åt sidan .
Koka upp grädde,
Ta av kastrullen från värmen och rör ner
chokladen, rör tills den smält helt.
Vispa eller mixa i smör .
Låt tryffeln kallna .
DELA sockerkakan horisontellt på mitten .
Bred ut fyllningen eller spritsa den över bottnen.
Lägg på överdelen  .
Låt kakan stå svalt  innan  den skärs upp i bitar.

LYCKA TILL !





MÅDDANS, VETEGRODDSBULLAR, 14 - 15 ST .



                                HEJSAN !

mmm... !   Så himla goa !  med apelsin och honung i degen
ger det  en fin smak åt frukostbullarna .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl vetekross
1 1/2 dl vatten
25 g jäst
2 dl vatten
1 dl apelsinjuice
1 msk olja
1 msk honung
1 tsk salt
2 dl vetegroddar
ca 450 g vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA vetekross med 1 1/2 dl vatten i en kastrull
och koka i ca 10 minuter till en tjock gröt .
Låt gröten bli ljummen .
SMULA ner jästen i en degbunke.  Värm vattnet fingervarmt.
Häll lite av vattnet över jästen.  Rör ut den .
TILLSÄTT  resten av vattnet, gröt, apelsinjuice, olja, honung, salt ,
vetegroddar och det mesta av vetemjölet .
KNÅDA degen ordentligt .
Låt  den jäsa övertäckt i rumstemperatur till dubbel storlek .
DELA degen i 14-15 bitar .
Forma dem till bullar .  Lägg dem på plåt med bakplåtspapper
och låt dem jäsa till dubbel storlek .
GRÄDDA långt ner i ugnen i 200 grader, ca 20 minuter .
Låt svalna på galler .

LYCKA TILL och TREVLIG FRUKOST !