torsdag 29 december 2016
BONDBRÖDS-LIMPOR.
HEJSAN !
Idag känner jag för att baka bröd .
2 stycken , blir det på den här satsen.
HÄR ÄR RECEPTET :
35 g jäst,
1 msk grovt salt,
6 dl vatten,
ca dl vetemjöl,
1 msk olivolja,
SÅ HÄR GÖR DU:
VÄRM vattnet till fingertoppsvärme (37 grader),
slå lite av det över den smulade jästen och rör
tills jästen löst sig .
BLANDA i resten av degspadet och saltet och
därefter mjölet, lite i taget.
Arbeta i maskin 5 - 7 minuter.
DEGEN ska vara ganska lös, då blir brödet luftigt .
LÅT jäsa under duk, dragfritt och i rumstemperatur
i 2 timmar.
SMÖRJ en plåt med olivolja .
Förvärm ugnen till 250 grader .
SLÅ ut degen på mjölat bakbord, strö över lite mjöl
och dela i två delar med hjälp av degskrapan .
Forma till limpor och lägg på plåten.
Låt jäsa under duk i 30 minuter.
SÄTT in en skål med lite vatten i botten av ugnen
(för att bilda ånga).
GRÄDDA i 15 minuter bäst på näst nedersta falsen
tills bröden fått brun skorpa.
TA ut vattenskålen och sänk temperaturen till 180 grader.
Grädda ytterligare ca 30 minuter.
Låt svalna på galler UTAN bakduk .
LYCKA TILL !
VALNÖTSDRESSING . 4 PERS.
HEJSAN !
Den här dressingen passar till fågel-, svamp och
grönsakssallader .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 tsk rödvinsvinäger,
3 msk valnötsolja,
1 schalottenlök, finhackad
lite salt och nymalen vitpeppar.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA först vinägern. schalottenlöken.
salt och peppar .
DROPPA i valnötsoljan under vispning .
LYCKA TILL !
KRONDILLSSOPPA MED HAVSKRÄFTSTJÄRTAR .
HEJSAN !
Den här soppan måste Ni smaka !
En god vän till mej, har en liten son på 4 år,
han hörde mamma prata om denna soppa flera gånger.
KRONDILLS-SOPPA .
Tiden gick , mamma frågade vad ska vi äta idag?
Då svarar sonen, - INTE KROKODILSOPPA !!
Gulligt eller hur ?
HÄR ÄR ECEPTET :
TA per person ca 3 dl musselbuljong ,
topparna av en dillkrona ,
3- 4 kokta skalade och varma havskräftstjärtar
och en klick smör.
KOKA upp buljongen (använder Du färska kräftstjärtar
så låt dem koka i musselbuljongen i 1, 5 minuter inte mer)
Ta upp kräftstjärtarna och mixa buljongen med
dillkronorna och smöret .
SMAKA av med salt och nymalen vitpeppar .
LÄGG de varma havskräftstjärtarna på värmda tallrikar,
slå den heta buljong-mixen över och servera genast.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)