torsdag 29 december 2016

BONDBRÖDS-LIMPOR.


HEJSAN !

Idag  känner  jag  för  att  baka  bröd .
2  stycken , blir det på den här satsen.

HÄR ÄR RECEPTET :

35 g jäst,
1 msk grovt salt,
6 dl vatten,
ca dl vetemjöl,
1 msk olivolja,

SÅ HÄR GÖR DU:

VÄRM vattnet  till  fingertoppsvärme  (37 grader),
slå  lite  av  det  över  den  smulade  jästen  och  rör
tills  jästen  löst  sig .
BLANDA  i  resten  av  degspadet  och  saltet  och
därefter  mjölet,  lite  i  taget.
Arbeta  i  maskin  5 - 7  minuter.
DEGEN  ska  vara  ganska  lös,  då  blir  brödet luftigt .
LÅT  jäsa  under  duk,  dragfritt  och  i  rumstemperatur
i  2  timmar.
SMÖRJ  en  plåt  med  olivolja . 
Förvärm  ugnen  till  250  grader .
SLÅ  ut  degen  på  mjölat  bakbord,  strö  över lite mjöl
och  dela  i  två  delar  med  hjälp  av  degskrapan .
Forma  till  limpor  och  lägg  på  plåten.
Låt  jäsa  under  duk  i  30  minuter.
SÄTT  in  en  skål  med  lite  vatten i  botten  av  ugnen
(för att bilda ånga).
GRÄDDA i  15  minuter  bäst  på  näst nedersta falsen
tills  bröden  fått brun  skorpa.
TA  ut  vattenskålen  och  sänk temperaturen  till 180  grader.
Grädda  ytterligare  ca  30  minuter.
Låt  svalna  på  galler  UTAN  bakduk .

LYCKA  TILL !


VALNÖTSDRESSING . 4 PERS.



HEJSAN !

Den här dressingen passar  till  fågel-, svamp  och
grönsakssallader .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 tsk rödvinsvinäger,
3 msk valnötsolja,
1 schalottenlök, finhackad
lite salt  och  nymalen  vitpeppar.

SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  först  vinägern. schalottenlöken.
salt  och  peppar .
DROPPA  i  valnötsoljan  under  vispning .

LYCKA  TILL !

KRONDILLSSOPPA MED HAVSKRÄFTSTJÄRTAR .



  HEJSAN !

Den här soppan måste Ni smaka !
En god vän till mej, har en  liten son  på 4 år,
han hörde mamma prata om denna soppa flera gånger.
KRONDILLS-SOPPA .
Tiden gick , mamma frågade vad ska vi äta idag?
Då svarar  sonen,  - INTE  KROKODILSOPPA !!
Gulligt eller hur ?

HÄR ÄR ECEPTET :

TA per person  ca  3  dl  musselbuljong ,
topparna  av  en  dillkrona , 
3- 4 kokta skalade  och  varma  havskräftstjärtar
och en klick smör.
KOKA  upp  buljongen (använder Du färska kräftstjärtar
så låt dem koka i musselbuljongen i 1, 5 minuter inte mer)
Ta  upp  kräftstjärtarna  och  mixa  buljongen  med
dillkronorna  och smöret .
SMAKA  av  med  salt  och  nymalen  vitpeppar .

LÄGG  de  varma  havskräftstjärtarna  på  värmda  tallrikar,
slå  den  heta  buljong-mixen  över  och  servera  genast.

LYCKA TILL !