torsdag 6 december 2018

JULKAKA MED DADLAR, 18-20 ST .



              HEJSAN !

Ljuvlig sötma från Dadlar gör den här kakan extra god .
Hasselnötstäcket  ovanpå  är också läckert - njut kakan
i små bitar till en kopp kaffe !

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
2 dl strösocker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl= B Q
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl Whisky eller mjölk
200 g dadlar
HASSELNÖTSTÄCKE :
2 ägg
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 dl hackade nötkärnor
UGN : 175 grader.
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker mjukt, tillsätt äggen
och rör till en jämn smet .
Blanda vetemjöl och bakpulver.
Tillsätt mjöl-blandningen och Whisky eller
mjölk i smeten och rör om ordentligt .
Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna
med måtten 25x35 cm .
HALVERA  och kärna ur dadlarna .  Hacka dem grovt.
Strö hacket över kakan .
HASSELNÖTSTÄCKE :
Vispa ägg och socker poröst.  Vispa grädden och blanda
ner i äggsmeten.
Häll blandningen över kakan, strö över nötterna .
Grädda i nedre delen av ugnen 30-40 min tills smeten stannat .

LYCKA TILL !




LYXIG SAFFRANSKAKA , 12-14 BITAR.



                     HEJSAN !

Ljuvlig mjuk kaka som är god tillsammans med
vispad grädde och rårörda lingon .

HÄR ÄR RECEPTET :
175 g smör/margarin
0,5 g saffran - 1 paket
2 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl= BERTE QVARN
2 tsk bakpulver
Eventuellt  25 g mandelspån
1 1/2 dl mjölk
RÅRÖRDA  LINGON:
1 pkt lingon (ca 225 g)
1/2 - 1 dl råsocker
SERVERING:  Vispad grädde
UGN :175 Grader .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret.  Rör i saffran.  Låt svalna.
VISPA  ägg och socker poröst.
Blanda  mjöl,  bakpulver och  mandel.
VÄND ned mjöl - blandningen  växelvis med
saffransmöret och mjölken i äggsmeten .
Häll smeten i en smord och bröad form  ca
24 cm i Diam. gärna med löstagbar botten.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 45 min.
RÅRÖRDA LINGON:
Blanda lingon och råsocker,  rör tills sockret smält.
SERVERA kakan med vispad grädde och de
rårörda lingonen .

TREVLIG ADVENT !
smöret