söndag 7 mars 2021

MIN, VITA CHOKLAD - OCH JORDGUBBSPAJ , 4 PERS.




                                 HEJSAN  !

IGENTLIGEN SKULLE  MAN VÄL SERVERA DENNA 
SUPERGODA PAJ TILL VARMARE TIDER , 
MEN JAG GÖR DEN ÄNDÅ !
NU NÄR  HELA VÄRLDEN  ÄR UPPOCHNERPÅ !!

HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter jordgubbar
2 msk potatismjöl
2 msk strösocker
SMULTÄCKE :
100 g smör , /margarin,  kylskåpskallt
3/4 dl strösocker
1 citron, rivet skal
2 dl vetemjöl
1 dl kokosflingor
100 g vit choklad
eller
hackade nötter i smul-täcket 
GARNERING :
2 msk riven vit choklad 
jordgubbar
mynta

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
Ansa  jordgubbarna  och  dela  dem  i  mindre  bitar .
Blanda  socker  och  potatismjöl  och  vänd  runt
med  jordgubbarna .
Fördela i en  smord  ugnsform .
BLANDA  smör,  socker, citronskal, mjöl och  kokos ,
till  en  smulig  deg .
Hacka  chokladen  eller  nötterna  grovt  och  rör  ner .
Fördela  smulblandningen  över  jordgubbarna  och
GRÄDDA  mitt i  ugnen ca  20  minuter tills pajen
fått  fin  färg .
GARNERA  med  riven vit choklad  skivade  jordgubbar
och  kryddgrönt .

SERVERAS  med  vispad  grädde  eller  vaniljvisp .
GÅR bra att servera  både  till  kaffe  och  dessert  !

LYCKA  TILL !


MINA, JÄTTEGODA TEKAKOR MED HAVRE KLI .




                                  HEJSAN !

mmm... !  Så  himla  goda  !
SERVERA tekakorna  med  Ditt  favorit  te,
är  lika  goda  till  kaffe .
42 ST, blir det på denna sats .

HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl mjölk  (2 1/2 + 2 1/2 )
1 1/2 dl havrekli
1 msk honung
1 1/2 tsk salt
25 g jäst
10 - 11 dl  kärnvetemjöl
100 g  mjukt smör 
UGN  250 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA  upp  hälften  av  mjölken  tillsammans med  havrekli.
Ta  från  värmen .  TILLSÄTT resten av  mjölken .
Låt  svalna  till  37  grader .  Ta i  honung  och salt .
LÖS jästen  i  en  skål  med  lite  av  blandningen först  och
ta sedan i resten . 
Häll i  det  mesta  av  mjölet  och  klicka i  smöret .
Arbeta  samman  till  en  deg .  Låt  jäsa  under  bakduk ,  ca 1 tim.
KAVLA  ut degen till  ca  1  cm  tjocklek .
Ta  ut  runda kakor,  7-8 cm  i  diameter, med ett mått eller glas.
Lägg tekakorna  på  en  plåt  med  bakplåtspapper .
Nagga  med  en  gaffel .  Låt  jäsa  under  bakduk, ca  30 minuter.
GRÄDDA  mitt i  ugnen  ca  5-7  minuter .

LYCKA  TILL !

GOTT MED OST PÅ !



 

TIPS !



HEJSAN !

DELIKAT  ROT 
Ville bara slå ett slag för JORDÄRTSKOCKAN ,
som är släkt med solrosen och får fina gula blommor .
De lustigt formade  knölarna  har en smörig söt och 
lite jordig smak.
De  går att äta färska i tunna skivor , t ex i en sallad
med äpplen och nötter,
eller i soppor , PURE'ER och mos .
De är också riktigt goda att rosta i ugnen .

TACK !

MIN, ENKLA CHOKLADMOUSSE MED CITRUSSKAL, 4 - 6 PERS.




      HÅLL I OCH HÅLL UT  !

                                                            HEJSAN  !

DETTA ÄR EN PERFEKT DESSERT ATT FÖRBEREDA DAGEN INNAN  !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g mörk choklad , 70 %
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker

CITRUSSKAL :
1 apelsin
1 citron
1 dl vatten
1 dl strösocker

GARNERING :
färsk mynta

TILLBEHÖR :
färska hallon 

SÅ HÄR GÖR DU :
CHOKLADMOUSSE :
Bryt chokladen i mindre bitar .
Blanda choklad, grädde och strösocker
i en kastrull .
Värm under omrörning, på svag värme ,
tills chokladen smält.
Den får absolut inte bli för varm, då kan
moussen bli grynig .
Sila genom en finmaskig sil och ställ i
kylen till nästa dag .
CITRUSSKAL :
Skrubba apelsinen och citronen i hett
vatten .
Skala dem med potatisskalare utan att 
det vita kommer med .
Finstrimla skalen .
Koka upp vatten och strösocker, lägg
ner skalen och koka dem mjuka i 10-15 
minuter .
Lägg dem på ett  hushållspapper för 
att torka .
SERVERING :
Vispa den kalla chokladsmeten fluffig 
och spritsa den i glas .
GARNERA :
moussen med  citrusskalen  och mynta,
servera med hallonen .

LYCKA TILL !