tisdag 12 juni 2018
KALLJÄSTA HAVRE- OCH HONUNGSRUTOR ,...20 - 25 RUTOR .
HEJSAN !
NYBAKAT TILL FRUKOST !
Sätt degen på kvällen och grädda på
morgonen .
Kontrollera att Din plåt går in i kylen,
om inte använd mindre formar eller jäs
på annan kall plats .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
6 dl kall mjölk ,
3 dl havregryn ,
50 g smält smör/margarin ,
2 msk flytande honung ,
2 tsk salt ,
2 dl grahamsmjöl , 120 g
11 - 12 dl vetemjöl , 660-720 g
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en degbunke .
Tillsätt mjölk och rör tills jästen
löst sig .
Tillsätt havregryn och låt blandningen
svälla i 5 minuter .
TILLSÄTT smält smör, honung, salt,
grahamsmjöl och vetemjöl lite i taget .
Arbeta till en smidig deg, gärna i en
maskin .
Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter .
HÄLL upp degen i en bakplåtspappers-
klädd långpanna, ca 30x40 cm .
Tryck ut degen över hela plåten .
Skär i rutor med en vass kniv, ca 5x4 cm.
Pudra över vetemjöl, gärna med en sil .
Täck med plastfolie och ställ i kylen att
jäsa 12 timmar eller över natten .
TA ut plåten i rumstemperatur 20 min
före gräddning .
SÄTT under tiden ugnen på 225 Grader .
GRÄDDA strax under ugnens mitt i
20 - 25 minuter tills bröden fått fin färg.
Prova gärna med sticka .
TA ut och låt svalna under bakduk .
TREVLIG SOMMAR ,
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)