tisdag 12 juni 2018

KALLJÄSTA HAVRE- OCH HONUNGSRUTOR ,...20 - 25 RUTOR .




                      HEJSAN !

NYBAKAT  TILL  FRUKOST !
Sätt  degen  på  kvällen  och  grädda  på
morgonen .
Kontrollera  att  Din  plåt  går  in  i  kylen,
om  inte  använd  mindre  formar  eller  jäs
på  annan  kall  plats .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

50  g  jäst ,
6  dl  kall  mjölk ,
3  dl  havregryn ,
50  g  smält  smör/margarin ,
2  msk  flytande  honung ,
2  tsk  salt ,
2  dl  grahamsmjöl ,  120 g
11 - 12  dl  vetemjöl ,  660-720 g

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SMULA  jästen  i  en  degbunke .
Tillsätt  mjölk  och  rör  tills  jästen
löst  sig .
Tillsätt  havregryn  och  låt  blandningen
svälla  i  5  minuter .
TILLSÄTT  smält  smör,  honung,  salt,
grahamsmjöl  och  vetemjöl  lite  i  taget .
Arbeta  till  en  smidig  deg,  gärna  i  en
maskin .
Låt  jäsa  övertäckt  i  ca  30  minuter .
HÄLL  upp  degen  i  en  bakplåtspappers-
klädd  långpanna,  ca  30x40 cm .
Tryck  ut  degen  över  hela  plåten .
Skär  i  rutor  med  en  vass  kniv, ca 5x4 cm.
Pudra  över  vetemjöl,  gärna  med  en  sil .
Täck  med  plastfolie  och  ställ  i  kylen  att
jäsa  12  timmar  eller  över  natten .
TA  ut  plåten  i  rumstemperatur  20  min
före  gräddning .
SÄTT  under  tiden  ugnen  på  225  Grader .
GRÄDDA  strax  under  ugnens  mitt  i
20 - 25  minuter   tills  bröden  fått  fin  färg.
Prova  gärna  med  sticka .
TA  ut  och  låt  svalna  under  bakduk .

TREVLIG  SOMMAR ,

LYCKA  TILL !