lördag 17 juni 2023

TOSCAKAKA , TILL KAFFESTUNDEN !

 

                       HEJSAN  !


IDAG  fick det  bli  en  TOSCAKAKA  till  helgens  kaffestunder !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 ägg 

knappt 2 dl strösocker

2 dl vetemjöl 

1 tsk bakpulver

1/2 dl mjölk

100 g smör /margarin

GLASYR :
50 g smör/margarin

1/2 dl socker

1 msk vetemjöl

1 msk mjölk

1 påse flagad mandel, 50 g


SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  ägg och socker tills det pöser .

TILLSÄTT  mjölet som först blandats

med bakpulvret .

BLANDA även ner mjölken och sist

smält ,  avsvalnat  fett .

HÄLL smeten i  en väl smord  form och

bröad/mjölad  form  och grädda  kakan i

175 graders  ugnsvärme i ca 25 minuter .

GÖR UNDER TIDEN GLASYREN :

Genom  att lägga  alla ingredienser i  en 

liten  kastrull .

VÄRM Det  hela försiktigt,  men  låt  det  

ej  komma  i  kokning,  för  då  kan  glasyren

sockra  sig .

BRED  bred  ut  glasyren  över  den knappt 

färdiga  kakan  och  grädda i ytterligare  ca

10 minuter  eller  tills  glasyren  fått läcker

ljust  brun  färg .


LYCKA  TILL och TREVLIG KAFFESTUND !

Maud .

KAFFEKAKA MED APRIKOSER ; 10 - 12 SKIVOR .

 

                           HEJSAN !


SMAKA PÅ DENNA SAFTIGA JÄTTEGODA  KAKA .


HÄR ÄR RECEPTET :
150 g torkade aprikoser

(blötlagda över natten)

6 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

en nypa salt

1 1/2 - 2 dl strösocker

rivet skal av 1 citron

1 kryddmått kardemumma

50 g skållad sötmandel

75 g smält smör eller margarin

1 ägg

1 1/2 - 2 dl mjölk


GARNERING :

Några hela aprikoser

 glasyr av florsocker

utrört med lite pressad citron,

suckat  eller gröna cocktailbär.


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  TAG undan de aprikoser ,  som skall vara till garneringen 

och koka dem mjuka i blötläggningsvattnet, eventuellt med

lite strösocker .

2)  HACKA  resten av  aprikoserna, likaså den skållade 

mandeln .

3)  BLANDA  mjöl,  bakpulver, socker och kryddor och rör

ned frukten i mjölblandningen .

4)  TILLSÄTT   det  smälta  smöret samt  ägg och salt  och

mjölk samman vispat .

5)  HÄLL  smeten  i  en  väl smord och mjölad  form  och

och grädda  kakan på  mellanläge i  ugnen,  175 grader .

6 )  LÅT  den färdiggräddade kakan kallna   och  garnera den

därefter med frukt och citronglasyr .


LYCKA TILL !