lördag 12 augusti 2017

MÖRDEGSKAKOR MED ÄPPELMOS 35 ST.



               HEJSAN !

Dessa  är  smältande  goda,  mm...

HÄR  ÄR  RECEPTET :
100 g  smör/margarin,
½  dl  socker ,
1  msk  grädde ,
2 ½  -  3  dl  Extra  fint  vetemjöl,
GARNERING :
äppelmos
hackade  hasselnötter.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  200  grader.
BLANDA  samman  alla  ingredienserna  till
mördegen .
Rulla  ut  degen  till  längder  och  lägg  dem
på  bakplåtspapper.
Tryck  ut  degen  på  mitten  till  en  fördjupning
och  lägg  äppelmoset  i  en  rand  på  mitten.
STRÖ  över  de  hackade  nötterna  och  grädda
i  ugnen  i  ca  10  minuter .
SKÄR  längderna  i  sneda  bitar .

LYCKA  TILL !

ÄPPEL- OCH RUSSINBULLAR 40 ST.


         HEJSAN !

Något  att  göra  tillsammans,  innan  skolorna  börjar  igen .
När  ändå  regnet  öser  ner,  mer  än  solen  skiner.
Det  här  blir  härliga  mellanmålsbullar  med
äpple  och  russin.

HÄR  ÄR  RECEPTET:
5  dl  mjölk ,
100  g  smör/margarin,
50  g  jäst,
1  dl  socker ,
1/2  tsk  salt,
1  dl  russin,
1-2  dl  syrliga  äppeltärningar,
ca  14  dl  vetemjöl, - BERTE  KVARN

PENSLING  OCH  GARNERING :
ägg,
pärlsocker

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT  smöret  i  en  kastrull  och  tillsätt
mjölken.
Värm  blandningen  till  37  grader.
HÄLL  blandningen  i  en  degbunke  och
smula  ner  jästen .
Tillsätt  sockret  och  saltet  samt  russinen
och  äppeltärningarna.
Arbeta  in  mjölet  och  arbeta  till  en 
smidig  deg .
Låt  jäsa  i  ca  45  minuter.
TA  UPP  degen  på  bakbordet  och  arbeta
den  smidig .
Forma  till  runda  bullar  och  ställ  dem  på
bakplåtspapper .
LÅT  bullarna  jäsa  i  ca  25  minuter.
Sätt  ugnen  på  250  GRADER.
PENSLA  med  det  uppvispade  ägget  och
strö  över  pärlsockret .
Ställ  in  plåten  i  ugnen  och  SÄNK  värmen
till  225  grader .
GRÄDDA  bullarna  i  ca  10  minuter  eller
tills  de  fått  lagom  färg .

Hoppas  på  trevlig  bakstund !

LYCKA  TILL !

RÖKT SIK MED ROMSÅS 5-6 PORTIONER.


                    HEJSAN !

Här  är  en  klassisk  lättlagad  förrätt  som
faller  de  flesta  i  smaken .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
RÖKT  SIK,  urbenad
och  skinnfri, ca  50 g / person
ROMSÅS :
2  dl  CREME Fraiche,
1/2  hackad  gul  lök,
1-2  msk  klippt  dill,
dillkvistar,
saften  av  1/2  citron,
2 - 3  msk  sikrom  eller
stenbitsrom,
salt

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  CREME Fraiche  med  lök,
klippt  dill  och  citronsaft .
RÖR  ner  rommen  och  avsmaka  med
salt.
FÖRDELA  bitar  av  rökt,  urbenad  sik
på  assietter .
Lägg  en  sked  av  rom-såsen  över  varje
portion,  dekorera  med  dillkvist .

Hoppas att det  smakar !

LYCKA  TILL !

TANT TEKLAS ÄPPELKAKA . 6-8 BITAR

 

                HEJSAN !

Nu  var  det  längesen ,  så  vi  börjar  väl  med  att  fika !

Smaka  gärna  denna  supergoda  ÄPPELKAKA .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  äpplen
DEG :
4  ägg,
1  dl  fruktsocker ,
100 g  malda  hasselnötter,
1  dl  DINKELMJÖL,
1/2  dl  majsstärkelse,
1  tsk  bakpulver,
2  tsk  kanel ,
UGN :  175  GRADER.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  och  ta  bort  kärnhus  och  skär
äpplet  i  klyftor .
Lägg  dem  i  en  smord  ugnsfast  form.
DELA  äggen  och  vispa  äggulor  och 
fruktsocker  vitt  och  pösigt.
Blanda  samman  hasselnötter, DINKELMJÖL,
majsstärkelse,  bakpulver  och  kanel  och  rör
ner  i  äggsmeten .
VISPA  äggvitorna  till  hårt  skum  och  vänd
försiktigt  ner  i  äggsmeten .
BRED  smeten  över  äpplena .
Ställ  formen  i  ugn  175  grader  och  grädda
i  ca  30  minuter.

mmm....  LYCKA  TILL !