onsdag 28 oktober 2009

FRUKOSTBRÖD i LÅNGPANNA. 24 ST.

Dessa gjorde jag häromda´n
så goda och saftiga och
framför allt lätta att göra.
Jag tycker att DU ska prova.

5 dl fiberhavregryn
6 dl mjölk
1/2 dl flytande margarin
eller olja
1 pkt jäst (50 g)
2 msk brun farin
2 tsk salt
7 dl vetemjöl
PENSLING: mjölk eller vatten.
fiberhavregryn

Så här gör DU:
Lägg havregrynen i en bunke.
Tillsammans med farinsocker,
jäst,salt.
Värm mjölk och matfettet
till 40 grader.
Häll blandningen över
grynblandningen och rör om.
Låt det stå och jäsa i 15 min.
Tillsätt vetemjölet.
Arbeta den lösa degen i maskin
3-5 min.eller för hand 10 min.
Strö över lite vetemjöl och
låt jäsa övertäckt i 30 min.
Arbeta ihop degen i bunken.
Klappa ut degen med mjölad hand
i en bakpappersklädd långpanna
(30x40cm)
Skåra degen med mjölad kniv eller
sporre, till jämnstora bitar.
Nagga rutorna med en gaffel.
Låt degen jäsa i 30 min.
under bakduk.
Pensla med mjölk el.vatten.
Strö över havregryn.
GRÄDDA mitt i ugnen i 225 grader.
ca 15 min.
Låt svalna på galler under bakduk.
Bryt brödet av brödet när det kallnat.

Så himla goda är dom .
jag bara väntar på nästa
tillfälle att få baka dom igen.

SÅ LYCKA TILL !