lördag 13 oktober 2018

KÖTTFÄRS MED SENSOMMARGRÖNSAKER , 4 PORT.




              HEJSAN !
Smak på det här, ... !

HÄR ÄR RECEPTET :
400  g nötfärs
smör till stekning
salt, peppar
1 klyfta vitkål
1 purjolök
1 röd paprika
1 gul paprika
1 klyfta vitlök
ca 1/2 dl kinesisk soja
2 msk balsamvinäger
GARNERING :
Kryddgrönt

SÅ HÄR GÖR DU :
STRIMLA vitkål och  purjolök  och  skär  paprikorna i mindre bitar.
Stek färsen grynig,  krydda  med  salt & peppar .
Fräs  grönsakerna  för sig i stor panna .  Tillsätt färsen i  pannan .
KRYDDA  med  soja  och  balsamvinäger .
Låt  allt  puttra  ihop  under  lock 5 - 10  min.  Hacka kryddgrönt
och strö över .  Kan serveras som ensamrätt  eller  med kokt pasta
och en sallad till .

LYCKA TILL !


PLOMMONKNYTEN 10 ST.




                  HEJSAN !
Frasiga gömmor med plommon,  enklare än så här
kan det knappt bli  och  resultatet blir en kaka ,
fin nog att vara med på festen.

HÄR ÄR RECEPTET :
5 djupfrysta  smördegsplattor
150 g mandelmassa
1 lime
3-4 plommon
PENSLING & GARNERING
ägg,  pärlsocker, flagad mandel.
UGN 225 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
Låt smördegen tina .  Dela varje platta på mitten .
Kavla ut lite lätt till 10 kvadrater .
Riv  mandelmassan .  Pressa ur lime-saften .
Blanda och fördela i mitten på smördegsplattorna.
Kärna ur och skär plommonen i klyftor .
Lägg dem på fyllningen .
Vik in deghörnen  mot mitten och tryck ihop till knyten.
Pensla med uppvispat ägg , strö på pärlsocker och
mandelspån .
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.

LYCKA TILL !

FRYSTA SOMMARBÄR MED FLUFFIGT TÄCKE , 6 PORT.



                       HEJSAN !

Så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
Fördela 400 g blåbär och hallon i botten på en
ugnssäker form .  Vispa 50 g malen sötmandel,
2 msk vetemjöl,1 1/4 dl råsocker, 2 hela ägg
2 äggulor och 2 1/2 dl vispgrädde till en slät smet.
Häll smeten över bären .  Grädda mitt i ugnen i
200 grader 30 - 40 minuter.
SERVERAS varm med vispad grädde.

LYCKA TILL !

SENSOMMARPAJ MED KANTARELLER, 6 PORT.




                      HEJSAN !

Västerbottenost och kantareller är en underbar smakkombination !
Men det går också bra med annan svamp som Du hittar i skogen
eller i grönsaksdisken .

HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
3 dl vetemjöl
125 g smör/margarin
2 msk iskallt vatten
FYLLNING :
1 liter kantareller
2 msk smör
3 dl vispgrädde
3 ägg
150 g Västerbottenost
GARNERING :
Rödlöksringar
färsk basilika
UGN  225 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
PAJDEG :  Mixa ingredienserna  till  en  deg-boll.
Tryck ut degen i en pajform och låt vila kallt 30 min.
FYLLNING :
Ansa och skär kantarellerna i småbitar .
Stek dem i smöret en stund .
Häll över grädden och låt den koka in litegrann.
Vispa äggen i en bunke .
Blanda i grädden och kantarellerna .
Häll blandningen i pajskalet .  Strö över den rivna osten .
GRÄDDA  ca 30 min i nedre delen av ugnen .
Garnera med lökringar och basilikablad .

LYCKA TILL !